Best pornstars Jamie Jackson, Tyler Nixon in Crazy Blowjob, Massage xxx clip Detention Clean Up XXX Home video of hot sex with Dasi West and her boyfriend PetiteHDPorn Tiny teen Janice Griffith fucked indian sex scandal hot desi gf fucked hard in style and riding on top of him indian cheating wife sucking husband friend in hotel room Anaar Beemar NueFliks India Porn Web Series xxx indian taboo sex move Sexy vadhina modda cheeke neighbour video xxx telugu sex
Сіль та цукор в стравах шкільної їдальні повинні обмежуватись
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області звертає увагу, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я 80% усіх захворювань тією чи іншою мірою пов’язані із харчуванням, а 40% з них пов’язані безпосередньо з фактором харчування людини.
Надмірне споживання кухонної солі спричиняє проблеми зі здоров'ям, зокрема високий кров'яний тиск і хвороби серця.
Надмірне споживання цукру порушує енергетичний баланс і призводить до зайвої ваги й ожиріння, серцево-судинних хвороб, цукрового діабету, а також викликає карієс зубів.
Енергетична і поживна цінність їжі у закладах освіти повинна відповідати віковим потребам дітей. За рекомендаціями ВООЗ, які базуються на принципах здорового харчування, страви, які виготовляються на харчоблоці закладу освіти, повинні містити знижений вміст як солі, так і цукру.
Вимоги до вживання солі:
- в процесі приготування їжі слід використовувати виключно йодовану сіль;
- сіль не повинна додаватися в страву після її приготування;
- вміст солі в страві не повинен перевищувати 0,3 г на 100 г;
- щоденне споживання солі при п’ятиразовому харчуванні не повинно перевищувати 4 г на день для учнів 1-4 класів та 5 г на день для учнів 5-11(12) класів. Кількість солі залежить від кількості прийомів їжі та кількості страв на один прийом їжі, наприклад, 1 г на сніданок та 2 г на обід.
Вміст цукру теж обмежується в добовому раціоні дітей.
Під час приготування страв на харчоблоці закладу вміст доданого цукру не повинен перевищувати 5 г на 100 г готової страви або виробу.
Вміст природнього цукру (фрукти та овочі, молоко та інші продукти) не обмежується.
Харчові продукти, призначені для продажу у буфетах, торговельних апаратах, та страви, які пропонуються дітям, але не виготовляються в закладі освіти, повинні містити не більше 10 г цукрів на 100 г/мл готового продукту, повинні бути без додавання підсолоджувачів, синтетичних барвників, ароматизаторів, підсилювачів смаку та аромату. Дозволено тільки додавати ванілін, етилванілін або ванільний екстракт.
При приготуванні хлібобулочних та борошняних кулінарних виробів у тісто додається не більше 5 г цукрів та 0,45 г солі на 100 г готового продукту.
Наголошуємо: контрольоване вживання солі та цукру – це турбота про своє здоров’я та здоров’я наших дітей!