Головне меню

Подати звернення

Як запобігти харчовим отруєнням у різдвяні та новорічні свята

  Різдвяні та новорічні свята ніколи не обходяться без святкового столу з великою кількістю 19.12.24.1різноманітних страв, які потребують правильного зберігання в холодильному обладнанні. Проте, в умовах постійних перебоїв з електропостачанням, необхідно дотримуватись основних правил профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій.

  Якщо електроенергію відключили, необхідно дверцята холодильника та морозильної камери тримати закритими, адже продукти при цьому залишаються безпечними до 4-х годин у холодильнику та 48 годин у морозильній камері.
  Напередодні різдвяно-новорічних свят для захисту себе і своїх близьких від неприємних наслідків святкувань, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують:
  - уважно перевіряти терміни придатності харчових продуктів, зовнішній вигляд та цілісність їхнього пакування;
  - вимагати у продавця документ, що засвідчує безпечність та якість харчових продуктів;
  - купувати харчові продукти в перевірених торгівельних мережах, спеціалізованих магазинах, продовольчих ринках, на яких проводиться ветеринарно-санітарна експертиза харчових продуктів;
  - уникати придбання харчових продуктів чи продовольчої сировини на стихійних ринках;
  - дотримуватись всіх правил зберігання харчових продуктів (уникайте сусідства сирих продуктів та готових страв у холодильнику);
  - ретельно дотримуватись правил особистої гігієни, санітарних норм та технології приготування їжі;
  - при приготуванні сирого та вареного м’яса, риби чи овочів використовувати окремі розроблювальні дошки та ножі;
  - при приготуванні страв з м’яса, риби та фаршу дотримуватись температурних режимів запікання в духових шафах;
  - сирі продукти, свіжі овочі та фрукти ретельно промивати під проточною водою;
  - молоко слід вживати тільки кип’яченим, непастеризований сир використовувати тільки після термічної обробки;
  - салати слід заправляти безпосередньо перед подачею до святкового столу, заправлені салати зберігати не довше двох годин при кімнатній температурі;
  - кондитерські вироби з кремом зберігати при температурі від 2-х до 6-ти градусів С до 36 годин, а з заварним кремом – не більше 6 годин;
  - страви, які залишилися після святкового столу не залишати для споживання на наступні дні.
  Якщо ви вирішили святкувати не вдома, то вибирайте тільки перевірені ресторани чи інші заклади харчування з позитивними відгуками. Пам’ятайте, що харчові отруєння завжди легше попередити, ніж їх лікувати.
  У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання, необхідно негайно звернутись до найближчого лікувального закладу, самолікування небезпечне для вашого здоров’я.
  Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!

Гаряча лінія

Календар

Січень 2025
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Пошук