Головне меню

Подати звернення

Яким повинно бути примірне чотиритижневе сезонне меню на зимовий період

  Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області нагадує закладам 28.01.25 1освіти, батькам та дітям про те, що при наданні послуг з організованого харчування дітей в закладах освіти (школи та дитячі садочки) чи дитячих закладах оздоровлення та відпочинку харчування дітей повинно здійснюватися згідно примірного чотиритижневого сезонного меню. Меню складається на чотири сезони року (зимове, весняне, літнє та осіннє).

  Примірне чотиритижневе сезонне меню складається з урахуванням вікових категорій дітей та у відповідності до норм харчування, затверджених постановою КМУ від 24.03.2021 №305.
  Меню може бути розроблене як на одноразове харчування так і на дво, три-, чотири- чи п’ятиразове харчування, в залежності від режиму харчування дітей в закладі.
  Зимове меню повинно включати страви, які характерні на відповідний сезон року, особливо це стосується овочів, фруктів та ягід. В зимовому меню переважають салати з варених та печених овочів, квашені овочі, страви з заморожених ягід та фруктів. Фрукти в зимовому меню теж пропонуються згідно сезону: яблука, цитрусові, банани тощо. Страви в меню повинні бути різноманітними, виготовленими згідно технологічних карт, затверджених керівником закладу освіти.
  Заклади дошкільної освіти можуть використовувати примірне чотиритижневе сезонне меню, рекомендоване Міністерством охорони здоров’я України. (Наказ МОЗ України від 03.02.2022 № 215 «Про затвердження рекомендованого Примірного чотиритижневого сезонного меню рекомендованого для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6 (7) років в закладах освіти та інших організованих дитячих колективах на зимовий період»). Таке меню не потребує погодження з Держпродспоживслужбою при умові, якщо заклад повністю його дотримується.
  У випадку часткової заміни страв, або якщо заклад освіти чи дитячий заклад оздоровлення та відпочинку, самостійно складає меню, воно повинно бути погоджене в територіальному органі Держпродспоживслужби.
  На основі примірного меню в закладі освіти медичним працівником складається щоденне меню, яке викладається в доступному для батьків та дітей місці, зазвичай це обідня зала.
  В 2024 році управліннями та відділами Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області розглянуто 3119 примірних чотиритижневих сезонних меню закладів освіти, з яких погоджено 2924 (95%), 195 меню були повернуті на доопрацювання.

Гаряча лінія

Календар

Січень 2025
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Пошук