Головне меню

Подати звернення

З нового року змінюється харчування дітей в закладах освіти

   Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області 24.12.21 1повідомляє, що з 01.01.2022 р. вступає в дію постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 р. № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

 Згідно даного документу встановлюються нові норми харчування дітей у закладах дошкільної, загальної середньої та інших закладах освіти, що проводять діяльність на певному рівні повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.
 Звертаємо увагу засновникам та керівникам закладів освіти та відповідальним особам, що з нового року харчування дітей повинно здійснюватися за примірним чотиритижневим сезонним меню, яке має бути погоджене з начальниками управлінь/відділів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.
 Дозволяється використовувати меню, рекомендоване МОЗ, без погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби.
 Основні зміни в меню:
 - збільшення вживання овочів (кожний прийом їжі повинен включати вживання овочів згідно вікової норми);
 - збільшення вживання фруктів;
 - зменшення вживання хліба (цільнозерновий, є прийоми їжі без хліба);
 - зменшення вживання картоплі (одна страва картоплі чергується з 4-5 страв із злакових);
 - збільшується споживання птиці;
 - зменшується споживання насичених жирів (масла);
 - обмежується вживання чаю, соку та какао ( в закладах дошкільної освіти не більше 2 порцій на тиждень кожного виду);
 - обмежується вміст цукру, солі та жиру в стравах, які готуються в закладах освіти.
 На підставі примірного чотиритижневого меню щодня медичний працівник закладу складає меню-розклад, в якому зазначається повна назва страв, їх теоретичний вихід для кожної вікової групи, кількість порцій, кількість продуктів харчування (брутто/нетто) у чисельнику для одної дитини, у знаменнику для всіх дітей.
 На кожну страву в закладі повинна бути складена та затверджена керівником закладу технологічна карта, які складаються у Картотеку страв.
 Також встановлюються вимоги до харчування дітей з особливими дієтичними потребами (цукровий діабет, харчова алергія, непереносимість лактози. Забезпечення таким харчуванням здійснюється за наявності медичної довідки, виданої сімейним лікарем, де зазначено особливі дієтичні потреби здобувача освіти/дитини із встановленням діагнозу.
 Вартість безоплатного гарячого харчування в закладах загальної середньої освіти, встановлюється засновником таких закладів щороку відповідно до норм харчування з урахуванням режиму (кратності) харчування.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук