Головне меню

Подати звернення

Як підготуватись до свят і уникнути харчових отруєнь?

  Незабаром жителі та гості Прикарпаття святкуватимуть одне з найбільших християнських 10.04.25 1свят – Воскресіння Христове.
  Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області наголошує: щоб запобігти виникненню харчових отруєнь як в домашніх умовах, так і відвідуючи заклади громадського харчування, необхідно дотримуватись певних правил закупівлі, зберігання продуктів та приготування і споживання страв.

  Тож подаємо до уваги наступні рекомендації:
  - Купуйте харчові продукти в торгівельних мережах, спеціалізованих магазинах або на продовольчих ринках.
  - Не слід купувати харчові продукти на стихійних ринках, вздовж автомобільних шляхів, «з рук».
  - Купуючи харчові продукти, перевірте, чи не закінчилися терміни придатності, для цього потрібно уважно прочитати маркування.
  - Не готуйте страви заздалегідь, кілька днів наперед!
  - Правильно зберігайте харчові продукти згідно рекомендацій виробника!
  - М’ясні вироби, кулінарні чи кондитерські вироби, а також молочні продукти зберігайте в холодильнику, де підтримується відповідний температурний режим.
  - Перед приготуванням їжі ретельно вимийте руки з милом!
  - Використовуйте окремі розроблювальні дошки та ножі під час приготування сирих та варених продуктів.
  - Перед приготуванням сирі овочі та фрукти необхідно добре промити під протічною водою.
  - Дотримуйтесь технології приготування страв (режимів запікання, тушкування чи смаження).
  - Не зберігайте готові страви чи напівфабрикати при кімнатній температурі, адже це сприяє накопиченню в них мікроорганізмів.
  - Готуючи багатокомпонентні салати чи кулінарні вироби, які не піддаватимуться повторній термічній обробці, використовуйте рукавички.
  - Заправлені салати можуть зберігатися при кімнатній температурі не довше трьох годин.
  - Кремові кондитерські вироби (торти, тістечка) зберігайте лише в холодильнику, дотримуючись термінів придатності.
  - Якщо ви вирішили святкувати не вдома, то вибирайте тільки перевірені ресторани чи інші заклади громадського харчування з позитивними відгуками.
  - Страви, які забрані додому з закладу громадського харчування, не придатні на наступний день, їх необхідно спожити того ж дня!
  У випадку виявлення перших ознак гострого кишкового захворювання, таких як нудота, блювота чи діарея, необхідно негайно звернутись до закладу охорони здоров’я, самолікування небезпечне для вашого здоров’я.

Гаряча лінія

Календар

Квітень 2025
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Пошук