Головне меню

Подати звернення

Прийнято законопроект, що посилює захист українців від шкідливого впливу тютюнових виробів

  16 грудня 2021 року Верховна Рада України ухвалила законопроект20.12.21 2 № 4358 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну». Документ посилює захист українців, особливо дітей та молоді, від шкідливого впливу тютюнових виробів і приводить українське антитютюнове законодавство у відповідність до Директиви № 2014/40/ЄС.

 Зокрема запроваджуються наступні нововведення:
 - Розмір комбінованого медичного попередження про шкоду куріння (текст та графічне зображення) на пачках тютюнових виробів збільшиться з 50 % до 65 % їхньої площі. Попередження міститимуть реалістичні зображення хвороб, спричинених курінням, та щорічно оновлюватимуться. Саме такий розмір графічних зображень запроваджений у всіх державах Європейського Союзу.
 - Заборона продажу електронних сигарет та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, особам до 18 років, а також – реклами, спонсорства та стимулювання продажу таких виробів.
 - Впровадження вимоги до маркування упаковок електронних сигарет, рідин, заправних контейнерів та бездимних тютюнових виробів.
 - Забороняється також використовувати смако-ароматичні добавки (фруктові, ягідні тощо) у будь-яких компонентах тютюнових виробів та електронних сигарет, оскільки такі вироби найчастіше приваблюють дітей та молодь, які ще не мають шкідливої звички курити, створюючи хибне враження про менш шкідливі наслідки вживання тютюнових виробів.
 - Законопроект пропонує повну заборону реклами в мережі інтернет, у т.ч. – у соціальних мережах.
 Також, важливими є те, що розширюється перелік місць, де забороняється куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння та кальянів.
 Єдиним місцем, де пропонується залишити можливість відведення місць для куріння всередині приміщення, є аеропорти.
 Міські, сільські, селищні ради зможуть додатково визначати вільні від куріння місця в межах своїх громад.
 Закон набуде чинності через 18 місяців із дня його опублікування.
 Довідка:
 Вживання тютюну є основною причиною передчасної смертності, якій можна запобігти. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), від хвороб, спричинених вживанням тютюну, щороку помирає понад 8 мільйонів людей у світі. Вживання тютюнових виробів – один з основних факторів ризику виникнення неінфекційних захворювань (серцево-судинних, цукрового діабету, раку, хронічних обструктивних захворювань легень і розладів психічного здоров’я), що є причиною майже 84 % усіх смертей в Україні. Щороку 85 тисяч українців помирають від хвороб, спричинених курінням.
 Щоб запобігти поширенню тютюнокуріння у 2006 році Україна ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну. Це – перший міжнародний договір, який покладає на сторони юридичні зобов’язання щодо виконання. Конвенція створена під егідою ВООЗ у відповідь на глобальну епідемію вживання тютюну, її ратифікувала 181 країна й вона охоплює майже 90 % населення світу.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук