Головне меню

Подати звернення

Що необхідно знати покупцю при виборі новорічних прикрас

   Новорічні та Різдвяні свята важко уявити собі без розкішної ялинки, красивих 20.12.21 1гірлянд на вікнах та стінах, сніжинок, торбинок для подарунків та інших атрибутів. Саме вони створюють святкову атмосферу, дарують відчуття казки. Красиві якісні новорічні іграшки служать протягом років, тому якщо ви вирішили оновити домашні запаси новинками, варто купляти вироби у перевірених продавців.

 Спеціалісти управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби Івано-Франківщини звертають увагу, що ж необхідно знати пересічному покупцю при виборі та придбанні новорічних прикрас?
 1. Щоб убезпечити дітей від шкідливих іграшок, перевагу краще віддавати вітчизняним виробниками, із маркуванням державного стандарту.
 2. Не купуйте прикраси на стихійних ринках − продукція невідомого виробника може бути небезпечною: від гострих кутів виробу до миш’яку у його складі.
 3. Хімічний склад ялинкових прикрас не можливо визначити «на око», проте варто знати декілька ознак, які свідчать про перевищення граничнодопустимих рівнів шкідливих речовин:
 - під час вибору ялинкової іграшки, рукою або серветкою потріть її – якщо на шкірі руки або серветці будуть залишки фарби, а на іграшці фарба стерлась, краще не здійснюйте покупку, так як це є ознакою того, що виріб був покритий неякісними фарбами. Така фарба не тільки недовговічна, але й може містити у своєму складі свинець, ртуть, кадмій, миш’як, барій, які негативно впливають на центральну нервову систему, викликають хвороби дихальних шляхів, і можуть призвести до алергії;
 - крім того, якщо ви відчуєте різкий «хімічний» запах, то це значить, що в даному виробі має місце перевищення граничнодопустимих рівнів формальдегіду, що може стати причиною отруєння;
 - у виробництві ялинкових прикрас використовується ще одна отруйна речовина – фенол, яку активно застосовують китайські фабрики. Слід відмітити, що запаху фенол не має, тому, щоб не ризикувати, попросіть надати вам документи про якість та безпеку товарів та ретельно ознайомтесь з ними
 4. Кріплення та затискачі повинні бути надійними, не призводити до легкого розбивання виробу, можливості травмування.
 5. Перед купівлею електрогірлянд необхідно обов’язково їх перевірити: виріб після його включення в електромережу не повинен помітно нагріватися, розповсюджувати різкий неприємний запах горілого чи хімічної речовини.
 6. Ніколи не вибирайте подарунки та іграшки лише за принципом «гарні/негарні», а при виборі зверніть увагу на їх якість та безпечність. Купуйте лише якісні вироби, у яких вказаний виробник та є сертифікати якості.
 7. Використовуйте ялинкові прикраси тільки за призначенням. Не варто дозволяти дітям з ними гратися.
 Пам’ятайте! Дешеві речі не можуть бути якісними! Віддавайте перевагу вітчизняним виробникам, із маркуванням державного стандарту. Аби точно не сумніватися у якості прикрас – виготовляйте деякий декор власноруч, адже зараз у магазинах є увесь необхідний реквізит. Скористайтесь цими простими порадами, і нехай зимові свята приносять вам та вашим дітям тільки позитивні емоції.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук