Головне меню

Подати звернення

Як правильно обрати новорічну ялинку

   Новорічні свята вже не за горами, а це означає, що незабаром українці будуть ялинка1вибирати один з головних елементів свята – ялинку. Згідно проведених опитувань, майже 80% українців мають намір поставити новорічну ялинку вдома: 40% живу і 38% – штучну.


  Щоб новорічне дерево простояло довше, а найголовніше – було безпечним, необхідно знати, як його правильно вибрати. Як і будь-який товар, ялинку потрібно обирати правильно, бо це запорука гарного свята і вашого здоров’я.
  Багато українців воліють встановлювати на новорічні свята живі ялинки. Жива ялинка повинна мати однорідний зелений колір без жовтизни, в разі наявності жовтих голочок є ризик, що ялинка є несвіжою і обсиплеться до закінчення новорічних свят. Визначити свіжість живої ялинки можна вдаривши стовбуром об землю. Якщо голочки не почнуть сипатись - це є гарантією того, що дерево свіже.
  Також на ялинках можуть бути кліщі, і для того щоб не придбати святкове дерево з сюрпризом треба його добре оглянути і перевірити чи немає слідів їх присутності. Уникайте покупки дерев з білими шишечками. Насправді, це крихітні жучки, які висмоктують смолу з ялинкових голок.
  Але вибрати живу ялинку – це ще пів справи, адже щоб вона простояла довше, за нею необхідно правильно доглядати. Так, відразу після купівлі необхідно потурбуватися про акліматизацію дерева. Краще залишити ялинку на балконі або в підвалі на кілька годин, щоб не було різкого перепаду температури. В іншому випадку дерево простоїть мало часу. Пізніше можна почати встановлення новорічної красуні.
  Це можна зробити кількома способами.
 1. Встановлення в ємність із піском. В ємність, де стоятиме ялинка, потрібно засипати вологий пісок. Щоб дерево простояло довше, рекомендується кожні два дні його поливати. Окрім цього, пісок, в якому стоятиме ялинка, рекомендується періодично зволожувати водою з гліцерином.
 2. Встановлення в ємність з водою. Воду треба брати відстояну, додати аспірин, цукор і трохи солі. Оскільки ялинка буде постійно вбирати воду, її потрібно періодично підливати.
 3. Встановлення на підставку. Перед тим, як ставити на підставку, рекомендується обмотати стовбур дерева мокрою ганчіркою. Окрім того, потрібно збризкувати дерево водою, щоб зберегти свіжий вигляд ялинки.
 4. Ялинка в горщику. Останнім часом набирають популярність живі ялинки у горщику. Особливістю таких дерев є те, що після свят їх можна висадити у відкритий ґрунт.  Уважно вибирайте сорт дерева. Найлегше доглядати за ялинкою звичайної, ялицею і смерекою канадською "Коніка". Зверніть увагу на кореневу систему дерева. Якщо коріння товсті і обрізані, таке дерево не приживеться при висадці в грунт. Також ялинки у горщику вимагають особливого догляду. Так, температура повітря в приміщенні не повинна перевищувати +20 градусів. Також не можна залишати дерево поблизу нагрівальних приладів. Таку ялинку потрібно регулярно поливати і обприскувати водою або ж поставити біля деревця зволожувач повітря або резервуар з водою. Якщо дерево пустило молоді гілки, його потрібно якомога швидше винести в прохолодне або неопалюване приміщення.
  Дуже важливо придбати легальну ялинку – для цього необхідно перевірити її походження. Так, дерево, має мати чіп - бирку зі штрих-кодом і відповідним маркуванням, оскільки кожна ялинка або сосна, що пропонуються на ялинкових базарах до продажу, мають бути внесені до державного реєстру обліку деревини задля уникнення незаконної вирубки дерев в Україні.
  Щоб не натрапити на нелегальну ялинку, її потрібно купувати лише в затверджених, офіційних місцях продажу. Легальність ялинки дуже просто перевірити на сайтах https://open.ukrforest.com/, https://www.yalynka.info/ або через додаток на смартфоні. Номер на спеціальній етикетці - бирці допоможе дізнатися, з якого регіону країни до вас приїхала ялинка і хто відповідає за її вирубку.
  При виборі живої ялинки на ялинковому базарі покупці мають обов’язково перевіряти сертифікат походження.
 Сьогодні в межах санітарного законодавства проведення лабораторних випробувань живих ялинок знаходяться в компетенції Міністерства охорони здоров’я. Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківські області здійснює заходи державного нагляду (контролю) суб’єктів господарювання з продажу.
  Якщо споживачі скаржитимуться на неналежну якість ялинок, Головне управління проводитиме заходи контролю з відповідними вимірюваннями, зокрема і радіаційними.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук