Головне меню

Подати звернення

УВАГА!!! На Луганщині в особистому селянському господарстві виявлено ГРИП ПТИЦІ!

   Відповідно до оперативной інформації Головного управління Держпродспоживслужби13.12.21 1 в Луганській області на території с. Кабичівка (49°47'46.1"N 39°75'98.4"E) Марківської селищної ради Старобільського району Луганської області зареєстрований спалах пташиного грипу в особистому селянському господарстві.

  НАГАДАЄМО:
  Грип птиці – гостре високозаразне вірусне захворювання, яке характеризується пригніченням, ураженням респіраторних органів і шлунково-кишкового тракту. У результаті захворювання птахи гинуть.
  Джерелом інфекції є хвора і перехворіла птиця, а також водоплавна птиця без клінічних ознак захворювання. Дикі качки, крячки, лебеді, чайки та інші види перелітної птиці, чутливі до вірусу грипу птиці, є переносниками та природним резервуаром інфекції.
  Факторами передачі збудника є інфікована обмінна тара, корми, інкубаційні яйця, тушки, пір'я. Механічними переносниками можуть бути обслуговуючий персонал (господарі), комахи, пухоїди, гризуни. Проте інфікування птиці відбувається в основному повітряно-крапельним шляхом.
  Вірус виділяється у навколишнє середовище зі слиною, носовим секретом і послідом. Вірусоносійство у птахів, які перехворіли, триває 2-3 місяці та більше.
  Інкубаційний період триває 1-7 днів. У окремих випадках - від декількох годин до 7 діб і більше.

  Як розпізнати?
  Клінічні ознаки грипу птиці мінливі і залежать від вірусу, виду птиці, віку, статі, супутніх хвороб і навколишнього середовища.
  Клінічні ознаки у курей різноманітні: від слабовиражених - до гострого перебігу, з високою смертністю без проявів будь-яких симптомів або з мінімальними ознаками депресії; відсутність апетиту, раптова загибель великої кількості птиці у стаді. Хвора птиця сидить або стоїть у напівкоматозному стані з опущеною головою. При цьому загибель птиці сягає 80-100%. Кури, інфіковані вірусом пташиного грипу, несуть яйця без шкаралупи і з часом припиняють яйцекладку. Хвороба супроводжується депресією, втратою чутливості, сльозотечею, набряками в ділянці голови і шиї, синюшністю слизових оболонок, гребінця та сережок, водянистим проносом, рідше - симптомами ураження органів дихання.

  Для профілактики захворювання птиці власникам необхідно:
  - здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;
  - здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;
  - інформувати державну ветеринарну службу району про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;
  - на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
  - дотримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території);
  - утримувати різні види птиці окремо;
 - виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними, і синантропними птахами, недопущення домашньої птиці до відкритих водойм, недопущення розробки мисливських трофеїв на території приватних дворів та згодовування відходів від них домашніх тварин;
  - не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;
  - зберігання кормів для годівлі птиці в недоступних для дикої птиці місцях;
  - проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;
  - забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах;
  - проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території;
  - проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;
  - дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.).

  При ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі необхідно терміново сповістити територіальний орган Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужби), або службу ветеринарної медицини у вашому районі або області!

  Що станеться коли не повідомити про хворобу?
  Швидке поширення грипу на певній території призведе до значних економічних збитків внаслідок зниження продуктивності та загибелі птиці.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук