Головне меню

Подати звернення

Купуємо безпечні дитячі іграшки

   Напередодні зимових свят саме іграшки користуються підвищеним попитом. Настільні конструктори і 09.12.21 3головоломки, музичні інструменти та м`які іграшки, іграшкові меблі і самохідні автомобілі – це далеко не весь перелік того, що пропонують нам дитячі магазини. На що ж в першу чергу необхідно звернути увагу при придбанні іграшки?

  Згідно вимог Технічного регламенту безпечності іграшок, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2018 р. № 151, котрий діє в Україні, до іграшок відносяться вироби, що призначені для використання у грі дітьми віком від 0 до 14 років.
  Регламент поширюється як на іграшки, що виготовлені підприємствами України, так і на іграшки зарубіжного виробництва.
  Маркування виробу повинно зазначати, для кого призначена продукція: або призначення за віком дитини, або позначення, наприклад, “Не є іграшкою!” чи “Для дорослих колекціонерів”.
  Вимоги Технічного регламенту безпеки іграшок передбачають, що іграшки повинні бути безпечними для споживачів, не створювати у разі їх використання небезпеки для життя та здоров’я і ризику отримання фізичної травми. Документально це обов’язково повинно бути підтверджено декларацією про відповідність іграшки вимогам Технічного регламенту.
  Декларація складається виробником або його уповноваженим представником, або постачальником, що відповідає за введення продукції в обіг в Україні.
  Пункт 34 Регламенту встановлює, що «Іграшки, у тому числі хімічні речовини, які вони містять, не повинні загрожувати безпеці чи здоров’ю користувачів або третіх осіб, коли вони використовуються за призначенням або з урахуванням передбачуваної поведінки дітей».
  Відповідність іграшки до вимог Регламенту підтверджується нанесенням на кожну іграшку, та (або) її пакування, інструкцію з експлуатації або інший супроводжувальний документ знаку відповідності технічним регламентам.
  Вимогами стандартів до особливої групи ризику віднесена вікова група дітей від 0 до 36 місяців. Під час вибору іграшок для цієї групи дітей необхідно передбачати наступне.
  Немовлята не можуть захистити себе від предметів, що потрапляють їм до рота чи розміщені навколо голови або шиї. Для того, щоб уникнути ризику удушення, іграшки для дітей цієї вікової групи повинні мати таку форму, щоб неможливо було охопити шию або голову, чіплятись за шию чи потрапляти до горла. Також ці іграшки не повинні надягатися через голову.
  Малята стукають, вдаряють іграшками, а також кидають їх, бо це нормальний розвиток у цьому віці. Для того, щоб уникнути порізів, а також ризику удушення, іграшки повинні бути настільки міцними, щоб витримати таке поводження і не розвалитися на частини.
  Маленькі діти смокчуть, кусають та втягують до рота всі види іграшок. Для уникнення ризику удушення, іграшки повинні мати таку конструкцію, щоб діти не могли відірвати від них частину чи шматок.
  Діти досліджують, збирають чи тягнуть до себе іграшки. Для уникнення ризику удушення, порізів та защемлення іграшки повинні бути сконструйовані так, щоб не відділялися дрібні частини, не було гострих кромок та кінців або розриву швів іграшки.
  Купуючи музичну забавку, також не забувайте звернути увагу на етикетку. Безпечна шумова межа для іграшки – 85 децибел. Якщо музичний супровід вищий цього рівня, це може викликати у дитини проблеми зі слухом.
  Найбільш шкідливою та загрозливою вважається дитяча зброя, де рівень звуку коливається в межах 120-140 децибел, навіть коли знаходиться від вуха на відстані витягнутої руки.
  Якщо на іграшці ви не знайшли маркування, то є велика ймовірність того, що ця іграшка є нелегальною. Тому такий товар краще не купувати. Особливо, коли іграшка має різкий запах та інші видимі дефекти.
  Купуючи іграшки, остерігайтесь занадто яскравого забарвлення, адже малеча тягне іграшку до рота і їсть фарбу, яка може виявитися токсичною і небезпечною для здоров’я.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук