Головне меню

Подати звернення

Оприлюднено постанови про зміни до правил надання послуг з постачання теплової енергії та гарячої води

   На сайті Кабінету Міністрів України опубліковані постанови №1023 «Про внесення 02.11.21 1змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 р. №1182» та №1022 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. №830».

  

  Цими документами внесено низку змін до правил та типових договорів про надання послуг з постачання теплової енергії та гарячої води. Йдеться про удосконалення порядку отримання послуги.
  Зокрема, для тих споживачів, які не обрали жодну форму договору з виконавцем послуги, замість письмової форми договору запроваджено публічний договір приєднання про надання послуг постачання теплової енергії та гарячої води.
  Публічні договори приєднання з індивідуальними споживачами у багатоквартирному будинку вважаються укладеними, якщо протягом 30 днів з дня опублікування їх текстів на сайті органу місцевого самоврядування або виконавця послуг, співвласники багатоквартирного будинку не уклали інший договір з виконавцем комунальних послуг. Із власником індивідуального будинку такий договір вважається укладеним, якщо протягом 30 днів з дня опублікування тексту договору він не відмовився від послуги. Для переходу на нові договори чинним споживачам не потрібно надавати жодної додаткової інформації або робити щось додатково.
  Укладання публічних договорів приєднання гарантуватиме безперебійне надання послуг, а також забезпечить захист прав усіх споживачів. Водночас для виконавців це створить необхідні умови для роботи»
  Крім того, постановами врегульовано низку питань щодо:
  • структури оплати послуги та її деталізації (при цьому плата за послугу повинна вноситися одним платежем, незалежно від кількості складових);
  • обліку спожитої послуги та її розподілу між споживачами (в залежності від моделі договірних відносин);
  • розміщення інформації щодо кількості та якості послуги;
  • відповідальності сторін за неналежне виконання договірних відносин;
  • процедури зміни моделі договірних відносин або припинення їх дії.
  Плата виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальної послуги, що є публічним договором приєднання, складається з:
  1) плати за послугу, що розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів на відповідну комунальну послугу та обсягу спожитих комунальних послуг, визначеного відповідно до законодавства;
  2) плати за абонентське обслуговування, яка не може перевищувати граничний розмір, визначений Кабінетом Міністрів України (частина п'ята статті 13 Закону).
  Зміни внесено на виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг», який набрав чинності 1 травня 2021 року.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук