Головне меню

Подати звернення

Пам’ятайте про небезпеку африканської чуми свиней

  З настанням сезону збирання грибів значно посилюється небезпека занесення із дикої фауни 05.10.21 2до індивідуальних господарств населення та свиногосподарств збудника африканської чуми свиней.

   Африканська чума свиней (АЧС) – небезпечне вірусне захворювання домашніх і диких свиней, що характеризується гарячкою, синюшністю шкіри та крововиливами у внутрішніх органах.

  Вірус надзвичайно стійкий до високої температури і може зберігатися протягом тривалого часу в тушах свиней, крові, фекаліях, у замороженому чи копченому м’ясі.
   Ефективні засоби профілактики африканської чуми, як-то вакцинація, відсутні. Для людини вірус африканської чуми свиней - безпечний.
  АЧС входить до переліку особливо небезпечних (карантинних) хвороб тварин та списку інфекційних та інвазійних хвороб тварин.
На сьогодні АЧС – чи не найнебезпечніша з усіх хвороб свиней, оскільки її занесення супроводжується:
• високою смертністю серед ураженого поголів’я і значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини й необхідністю знищувати усе інфіковане поголів’я (навіть потенційно) або поголів’я в населених пунктах у зоні захисту;
• запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств та обмежень у сфері торгівлі продукцією свинарства, що впливає на ціни та доступність свинини для споживачів;
• комплексом витрат на проведення моніторингових і діагностичних досліджень, на організацію профілактичних та ліквідаційних заходів, втратами через міжнародні торговельні обмеження, що запроваджуються для недопущення розповсюдження АЧС.
   Для недопущення зараження вірусом АЧС своїх тварин необхідно дотримуватись таких правил:
• по можливості утримуйтесь від відвідування лісів, лісосмуг без нагальної потреби;
• після перебування в лісі обов’язково ретельно вимийте і продезінфікуйте взуття та одяг;
• при виявлення трупів тварин, у жодному випадку не чіпайте їх та повідомляйте про знахідку територіальні підрозділи Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області;
• якщо господар мисливець або має постійний контакт з дикою фауною, слід відмовитись від утримання свиней в приватному господарстві!
   Шановні власники тварин! При найменших ознаках захворювання свиней у ваших господарствах, а також про всі інші випадки терміново повідомляйте територіальні органи Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області або ж спеціалістів ветеринарної медицини.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук