Головне меню

Подати звернення

Рекомендації щодо недопущення поширення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в організованих колективах

   Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області повідомляє, що в області 29.07.24 3кожного року реєструються випадки групових інфекційних захворювань організованих колективів, зокрема і дитячих, в приватних садибах.

  При проведенні епідеміологічних розслідувань та позапланових заходів державного нагляду (контролю) з року в рік відмічаються подібні порушення:
  - заклади надають відпочиваючим послуги з харчування, але не зареєстровані як оператори ринку харчових продуктів,
  - не ведеться контроль за дотриманням належних санітарних вимог на харчоблоках таких закладів,
  - немає лабораторних досліджень води питної,
  - не завжди є супровідні документ на харчові продукти та сировину,
  - надаючи послуги харчування організованим колективам дітей, не мають розробленого та погодженого в Держпродспоживслужбі меню,
  - не залишаються добові проби в холодильну,
  - відсутні технологічні картки на приготування страв,
  - не дотримується товарне сусідство,
  - недостатня кількість холодильного та технологічного обладнання,
  - є випадки непроходження медичних оглядів працівниками харчоблоків.
  Тому, обираючи заклад для харчування, зокрема дітей, перш за все необхідно перевірити чи обраний заклад зареєстрований як оператор ринку харчових продуктів, тоді такий заклад є на контролі територіального органу Держпродспоживслужби.
  Нагадуємо, що виробник несе відповідальність за якість та епідемічну безпеку готової продукції у сфері громадського харчування.
  Власники усіх закладів громадського харчування, в тому числі і приватних садиб, зобов’язані здійснювати виробничий контроль готової продукції, води, змивів з об’єктів довкілля, періодичне гігієнічне навчання персоналу.
  Згідно Наказу МОЗ України від 23.07.2002 р. № 280 «Щодо організації проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб» працівники громадського харчування і торгівлі, зобов’язані пройти обов’язковий попередній (при прийомі на роботу) і періодичні медичні огляди та гігієнічне навчання.
  Зважаючи на відключення електроенергії, власники закладів повинні забезпечити безперебійну роботу холодильного обладнання та дотримуватися термінів реалізації готових страв.
  У разі виявлення будь-яких ознак кишкової інфекції (болі в животі, нудота, блювання, пронос, підвищена температура тіла тощо) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я!

Гаряча лінія

Календар

Листопад 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Пошук