Головне меню

Подати звернення

Рекомендації щодо недопущення поширення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в організованих колективах

   Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області повідомляє, що в області 29.07.24 3кожного року реєструються випадки групових інфекційних захворювань організованих колективів, зокрема і дитячих, в приватних садибах.

  При проведенні епідеміологічних розслідувань та позапланових заходів державного нагляду (контролю) з року в рік відмічаються подібні порушення:
  - заклади надають відпочиваючим послуги з харчування, але не зареєстровані як оператори ринку харчових продуктів,
  - не ведеться контроль за дотриманням належних санітарних вимог на харчоблоках таких закладів,
  - немає лабораторних досліджень води питної,
  - не завжди є супровідні документ на харчові продукти та сировину,
  - надаючи послуги харчування організованим колективам дітей, не мають розробленого та погодженого в Держпродспоживслужбі меню,
  - не залишаються добові проби в холодильну,
  - відсутні технологічні картки на приготування страв,
  - не дотримується товарне сусідство,
  - недостатня кількість холодильного та технологічного обладнання,
  - є випадки непроходження медичних оглядів працівниками харчоблоків.
  Тому, обираючи заклад для харчування, зокрема дітей, перш за все необхідно перевірити чи обраний заклад зареєстрований як оператор ринку харчових продуктів, тоді такий заклад є на контролі територіального органу Держпродспоживслужби.
  Нагадуємо, що виробник несе відповідальність за якість та епідемічну безпеку готової продукції у сфері громадського харчування.
  Власники усіх закладів громадського харчування, в тому числі і приватних садиб, зобов’язані здійснювати виробничий контроль готової продукції, води, змивів з об’єктів довкілля, періодичне гігієнічне навчання персоналу.
  Згідно Наказу МОЗ України від 23.07.2002 р. № 280 «Щодо організації проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб» працівники громадського харчування і торгівлі, зобов’язані пройти обов’язковий попередній (при прийомі на роботу) і періодичні медичні огляди та гігієнічне навчання.
  Зважаючи на відключення електроенергії, власники закладів повинні забезпечити безперебійну роботу холодильного обладнання та дотримуватися термінів реалізації готових страв.
  У разі виявлення будь-яких ознак кишкової інфекції (болі в животі, нудота, блювання, пронос, підвищена температура тіла тощо) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я!