Головне меню
- Головна
- Структура
- Нормативно-правова база
- Державний нагляд
- Діяльність управління
- Безпечність х-п та ветеринарія
- Фітосанітарна безпека
- Держсанепіднагляд
- Захист споживачів
- Реєстрація сільгосптехніки
- Робота у вихідні дні
- Плани роботи
- Звіти про роботу
- Чергування
- Кабінет охорони праці
- Кабінет цивільного захисту
- Кабінет енергоменеджменту
- Кабінет внутрішнього контролю
- Внутрішній аудит
- Державні закупівлі
- Публічна інформація
- Запобігання корупції
- Очищення влади
- Кадрова політика
- Звернення громадян
- Співпраця з громадами
- Пошук по сайту
- Анонси, оголошення
- Контактна інформація
Best pornstars Jamie Jackson, Tyler Nixon in Crazy Blowjob, Massage xxx clip Detention Clean Up XXX Home video of hot sex with Dasi West and her boyfriend PetiteHDPorn Tiny teen Janice Griffith fucked indian sex scandal hot desi gf fucked hard in style and riding on top of him indian cheating wife sucking husband friend in hotel room Anaar Beemar NueFliks India Porn Web Series xxx indian taboo sex move Sexy vadhina modda cheeke neighbour video xxx telugu sex
Що таке ботулізм та як його уникнути
Харчовий ботулізм – це харчове отруєння, яке виникає внаслідок вживання в їжу небезпечних харчових продуктів та без своєчасного специфічного лікування може призвести до смерті.
В минулому році від харчового ботулізму потерпіло п’ять мешканців Прикарпаття. Всі випадки були пов’язані з вживанням м’ясних консервів домашнього виготовлення.
В 2024 році в області випадки харчового ботулізму не реєструвалися, проте в інших областях кількість таких випадків зросла.
Потрібно пам’ятати, що симптоми ботулізму розвиваються не так різко як при інших харчових отруєннях, зазвичай перші прояви захворювання з’являються на 2-3 день після вживання забрудненого харчового продукту.
Основні прояви захворювання: слабкість, запаморочення, сухість в роті, закрепи. Пізніше з’являється розлади центральної та вегетативної нервової системи які проявляються порушенням зору та ковтання, розладами мови, в важких випадках – зупинкою дихання.
Щоб захистити себе та своїх рідних від ботулізму потрібно:
- не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках та в мережі інтернет, яка була виготовлена невідомими операторами ринку чи в домашніх умовах;
- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
- при консервуванні м’ясних та рибних продуктів в домашніх умовах необхідно простерилізувати консерви при температурі 115-120°С – не менше 40-60 хв з подальшою їх герметичною упаковкою.
- для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування харчові продукти;
- сировину, особливо гриби, перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків грунту;
- швидко і ретельно видаляти кишки при післязабійному розчленуванні туші, чистити рибу негайно після вилову, обов’язково видаляти з неї кишки, для консервування використовувати лише свіжі, доброякісні продукти;
- суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
- домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;
- не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію зі здутих (бомбажних) банок;
- рекомендуємо вживати консерви лише промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю.
У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.
Останні новини
- В Держпродспоживслужбі Івано-Франківщині створено «гарячу лінію» для повідомлення про захворювання ящуру та блутангу
- Продаж м’яса в Інтернет мережі: це безпечно чи ні?
- Заборонено ввезення харчових продуктів тваринного походження із неблагополучних по ящуру регіонів
- Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби Івано-Франківщини провели весняні розкопки на визначення стану перезимівлі шкідників
Календар
Квітень 2025 |
