Головне меню

Подати звернення

Міжнародний день здоров’я рослин – 2024

   12 травня 2024 року спільнота Міжнародної конвенції із захисту рослин (МКЗР), до якої 10.05.24 1входить і Україна, у всьому світі відзначатиме Міжнародний день здоров’я рослин під гаслом «Здоров’я рослин, безпечна торгівля та цифрові технології».
   Основна мета заходів в рамках Міжнародного дня здоров’я рослин полягає в залучення якомога більшої кількість людей до проблеми збереження здоров’я рослин, в підвищенні глобальної обізнаності про те, як захист здоров'я рослин може допомогти припинити голод, зменшити бідність, захистити довкілля та сприяти економічному розвитку.

  Від рослин залежить і наше здоров’я, і здоров’я нашої планети. Рослини становлять 80% їжі, яку ми їмо, і виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо. Шкідники та хвороби рослин спричиняють втрату до 40% світових продовольчих культур.
  Держпродспоживслужба Прикарпаття виконує ряд важливих завдань у сфері захисту здоров’я рослин, зокрема:
  - недопущення проникнення на територію області карантинних організмів;
  - забезпечення експорту української продукції з урахуванням вимог країн-партнерів України в міжнародній торгівлі рослинами та рослинними продуктами;
  - локалізація та ліквідація виявлених вогнищ карантинних шкідливих організмів;
  - недопущення негативних наслідків від використання пестицидів.
  Найважливішою складовою частиною продовольчої безпеки є фітосанітарна безпека, спрямована на захист території від ризиків, пов’язаних з проникненням карантинних організмів, а також захист рослин від поширення шкідників, хвороб та бур'янів.
  Для своєчасного виявлення на території області вогнищ карантинних шкідників, збудників хвороб рослин і бур’янів, організації боротьби з ними і запобігання їх подальшого розповсюдження, державними фітосанітарними інспекторами щороку проводяться обстеження лісових насаджень, земель сільськогосподарського призначення, тепличних господарств, садів та розсадників, а також парків, лісосмуг, придорожніх смуг та інших угідь.
  За результатами обстежень встановлено наявність на території області п’яти карантинних організмів, а саме:
  - американський білий метелик на площі – 58,3 га;
  - західний кукурудзяний жук на площі – 416,03 га;
  - рак картоплі на площі - 15,604 га;
  - золотиста картопляна нематода на площі - 2,21 га;
  - амброзія полинолиста на площі – 6,01 га.
  Задля охорони території України від занесення регульованих шкідливих організмів з інших країн, спеціалісти Держпродспоживслужби проводиться огляд та інспектування імпортних об’єктів регулювання. Так, за 2023 рік, доглянуто 1153 т продовольчих, фуражних, технічних об’єктів регулювання, 694 м3 лісоматеріалів, 33916 одиниць садивного матеріалу, 648 штук дерев’яного пакувального матеріалу, 59 т виробів з деревини.
  Використання сучасних інтегрованих системах захисту рослин з метою недопущення втрат врожаю від пошкодження шкідниками, хворобами та бур’янами, передбачає науково обґрунтоване застосування пестицидів. У 2023 році сільськогосподарськими підприємствами усіх форм власності проведено захисні заходи на площі 901 тис. га. з використанням 764 тонн засобів захисту рослин.
  З метою поширення та популяризації знань у сферах карантину і захисту рослин, щодо переміщення рослин та пов’язаних з ними шкідливих організмів при міжнародних подорожах, заохочення дітей і молоді до відповідального поводження з імпортними рослинами та рослинними продуктами, інформування щодо появи нових небезпечних шкідливих організмів, що нещодавно були виявлені в Україні, карантинних організмів що вже виявлені на території області, їх небезпеки, зовнішні ознаки та методи боротьби з ними, безпечного поводження з пестицидами, ролі та завданнях Держпродспоживслужби та її територіальних органів, спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби Прикарпаття проведуть семінари в закладах загальної середньої та вищої освіти Івано-Франківської області.

10.05.24 1 фото1

Гаряча лінія

Календар

Пошук