Головне меню

Подати звернення

Які шкідники та хвороби загрожуватимуть посівам та насадженням у травні – інформують спеціалісти Держпродспоживслужби Прикарпаття

   Агрокліматичні умови квітня вплинули на нестабільність показників фітосанітарної ситуації. 02.05.24 1Аномальне квітневе підвищення температури повітря сприяло активізації шкідливих організмів.

  Цього року озимі культури відновили весняну вегетацію раніше очікуваних термінів, всі весняно-польові роботи змістилися в часі, що призведе до деяких змін в запланованих агротехнологічних прийомах на озимих культурах. Зокрема, це стосується, як ранньовесняного підживлення, так і системи захисту від шкідників та хвороб.
  Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби Івано-Франківщини застерігають: із настанням стійкої теплої погоди у травні шкідники активізуються і набудуть поширення у посівах сільськогосподарських культур.
  Так за стійкої теплої погоди з середньодобовими температурами +12+140 С, максимально +18+200 С передбачається переліт з місць зимівлі на площі озимини клопа шкідливої черепашки, елії гостроголової і носатої на посіви зернових культур. Пошкодження клопами рослин у фазі кущення спричиняє пожовтіння та відмирання центрального листка, а на початку виходу рослин у трубку – загибель центрального стебла.
  Продовжиться заселення посівів зернових культур злаковими мухами (пшеничною, шведськими), хлібними блішками, цикадами, п`явицями, попелицею. Пошкодження рослин зазначеними шкідниками спричиняє зниження продуктивної густоти посіву й призводить до кількісних втрат врожаю. Шкодочинність комах різко підвищується за посушливої погоди. Особливо слід звернути увагу на хлібних блішок в ярині.
  За перевищення шкідниками порогу шкодочинності (ЕПШ хлібної блішки – 30-50 екз. на кв.м, злакових мух – 30-50 екз. на 100 помахів ентомологічного сачка, або 10-15% заселених стебел, клопа шкідливої черепашки – 2 екз на кв.м, п`явиці – 10-15 жуків на кв.м, цикад – 150 особин на 100 помахів сачка) у посівах зернових колосових культур проводять захисні заходи дозволеними інсектицидами відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» та доповнення до них.
  При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись державних санітарних правил та правил техніки безпеки.

  Детальний прогноз фітосанітарного стану та рекомендації щодо захисту основних сільськогосподарських рослин у господарствах області у травні 2024 року можна прочитати або завантажити за посиланням. https://vetif.gov.ua/images/Prognoz_05.2024.doc

Гаряча лінія

Календар

Пошук