Головне меню

Подати звернення

Спеціалісти Держпродспоживслужби Івано-Франківщини завершили весняні контрольні обстеження на визначення стану перезимівлі шкідників

   Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в 22.04.24 2Івано-Франківській області у базових та інших господарствах закріплених зон обслуговування провели весняні контрольні обстеження та ґрунтові розкопки на визначення стану перезимівлі шкідників сільськогосподарських угідь: озимих культур, багаторічних трав, полів сівозмін, лісосмуг та обстеження в садах.

  В процесі обстеження були виявлені найпоширеніші шкідники: личинки травневих хрущів та дротяників, гусениці озимої та листогризучих совок, ріпакові та бурякові блішки, імаго колорадського жука та інші.
  На основі аналізу проведених весняних контрольних обстежень, загибель шкідливих організмів за період зимівлі складає 5, максимально 10%, чому сприяла тепла зима без значних знижень температурного режиму та сильних морозів. Загибель мишоподібних гризунів становить 10 (30)%, в основному зумовлена проведенням винищувальних заходів родентицидами та несприятливими кліматичними умовами зимового періоду (опади різного фізичного стану сприяли затопленню нір та загибелі гризунів від переохолодження і намокання).
  Шкідники, які перезимували, знаходяться в доброму та задовільному фізіологічному стані, тому за сприятливих агрокліматичних умов навесні та влітку спроможні швидко відновити чисельність популяції. За таких умов моніторинг фітосанітарного стану та якісне проведення весняних обстежень дає змогу прогнозувати фітосанітарний стан агроценозів протягом вегетаційного періоду сільськогосподарських культур та провести захист рослин вчасно, економічно та екологічно обґрунтовано.
  Узагальнені дані в подальшому використовуватимуться для складання прогнозу поширення та розвитку шкідливих організмів у весняно-літній період.

22.04.24 2 фото1

22.04.24 2 фото2

22.04.24 2 фото3