Головне меню

Подати звернення

Чим небезпечні трансжири і як правильно харчуватися, щоб не нашкодити здоров'ю

   Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області звертає увагу, що 15.04.24 1жири (або ліпіди) є важливим компонентом для «будівництва» клітинних оболонок людського організму. Їхні молекули захищають клітини від зовнішнього впливу, допомагають у насиченні поживними речовинами та киснем.

  Від корисних жирів трансжири відрізняються зміненою хімічною формулою, вони містять трансізомери ненасичених жирних кислот, що гірше засвоюються організмом. Хімічні елементи, що містяться в трансжирах, в разі потрапляння до організму людини замінюють молекули «правильних» ліпідів, і клітини припиняють виконувати свої функції.
  Трансжири містяться у м'ясі та молочних продуктах. Утворюються трансжири під час дезодорації та гідрогенізації рослинних олій. Штучно створені трансжири використовують у харчовій промисловості для збільшення терміну придатності, покращення зовнішнього вигляду і смаку продукції.
  Як трансжири впливають на здоров'я людини
  Доведено, що трансжири практично не беруть участь в обміні речовин людини, натомість порушують ліпідний профіль і можуть призвести до різних захворювань.
  Вживання трансжирів може призвести до:
  - розвитку серцево-судинних захворювань,
  - гормональних порушень,
  - розвитку цукрового діабету, ожиріння, онкологічних захворювань,
  - ослаблення імунітету,
  - появи алергічних реакцій,
  - порушень репродуктивної функції у чоловіків.
  Як визначити, що у складі продукту є трансжири
  Перед тим, як придбати готовий до вживання продукт або напівфабрикат, вивчіть етикетку. У складі продукту трансжири зазвичай зазначаються, як кулінарний, гідрогенізований, сатурований, модифікований, рослинний, комбінований, фритюрний жир або маргарин.
  Які продукти містять трансжири
  Як відомо, лідерами за вмістом трансжирів є маргарин і спреди.
  Величезна кількість трансжирів зазвичай міститься в таких продуктах, як:
  - кондитерські вироби – торти, тістечка, пиріжки, млинці, печиво, вафлі, цукерки, а також продукти, що містять будь-яке смажене тісто,
  - фастфуд – картопля фрі, нагетси, бургери, чебуреки тощо,
  - морозиво, молочні напої, кава й гарячий шоколад із вершками,
  - картопляні чипси, сухарики, попкорн,
  - перероблене м'ясо – ковбаси, сосиски, сардельки, шинка, бекон, солоне та копчене м'ясо, м'ясні консерви тощо,
  - сухі суміші для приготування супів, соусів, кремів, млинців, кондитерських виробів, напоїв тощо,
  - різні соуси, кетчупи, майонези тощо,
  - сирні та плавлені сири, тверді сири, сирні сирки,
  - заморожені напівфабрикати.
  Як харчуватися без трансжирів
  Згідно з рекомендаціями ВООЗ, організм людини повинен отримувати не більше ніж 2-3 г трансжирів на добу. Цю норму легко перевищити, вживаючи лише натуральну тваринну їжу, яка також містить трансжири. А якщо споживати ще й заборонені покупні продукти, то норма буде перевищена у кілька десятків разів.
  Тому споживання трансжирів потрібно виключати повністю або хоча б мінімізувати їхнє споживання. Для цього треба готувати їжу самостійно, надавати перевагу рослинній їжі, замінити майонези та соуси оливковою олією, а фастфуд і напівфабрикати – відвареними або приготовленими на парі стравами.
  Всесвітня організація охорони здоров'я розпочала ініціативу під назвою REPLACE (заміна), яка містить настанови всім країнам щодо того як усунути штучні трансжири з їжі до 2023 року, що є передумовою для подальшого припинення їх використання в усьому світі.
  В окремих країнах Європи та Сполучених Штатах Америки заходи щодо обмеження вмісту трансжирних кислот з харчових продуктів практикуються вже давно, так як вміст харчових продуктів регулюється законодавством: в Данії з 2003 року, в Сполучених Штатах з 2006-го, Австрії, Норвегії, Швейцарії, Ісландії, Угорщині, Латвії та інших країнах Європи. Нині регулювання вмісту трансжирних кислот запроваджено практично на всій території Європейського Союзу.
  Регулювання вмісту трансжирних кислот запроваджено практично на всій території, а з 2 квітня 2021 року Європейський Союз встановив обмеження на оброблення трансжирів в продуктах харчування до 2 грамів на 100 грам жиру в їжі. Також на практиці це означає майже повну заборону використання трансжирних кислот у харчових продуктах і цей профілактичний захід є вкрай важливим для охорони громадського здоров'я.
  Варто зазначити, що з жовтня 2021 року набув чинності наказ МОЗ від 06.07.2020 № 1613. Відповідно до наказу трансжирних кислот (окрім «природних» трансжирів тваринного походження) не повинно перевищувати 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів, які містяться в харчовому продукті.

Гаряча лінія

Календар

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Пошук