Головне меню

Подати звернення

Доглядаємо за садом у весняний період

   Весна – один із найвідповідальніших періодів у догляді за деревами, коли обов’язково 01.03.24 1потрібно починати роботи із захисту плодових насаджень від хвороб та шкідників. Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області наголошують: догляд за садом навесні вкрай важливий для майбутнього врожаю.


  Ще до розпускання бруньок обов’язковим заходом є агротехнічна та санітарна обрізка саду. Цю роботу на плодових і ягідних культурах треба проводити щорічно. Завдання агротехнічної обрізки – видалити старі, слабкі гілки і прорідити загущену крону. Правильна обрізка стимулює ріст рослин, збільшує врожайність та забезпечує красиве, пишне цвітіння. Обрізку необхідно завершити до того, як почнеться рух соку.
  Першим кроком для надійного захисту дерев вважається весняна побілка. Вона захистить дерева не лише від сонячних опіків, а й від шкідників. Побілкою дерев треба займатися тоді, коли погода суха. Плодові дерева білять розчином гашеного вапна. Він дезінфікує, перешкоджає проникненню під кору хвороботворних мікроорганізмів і комах. Можна скористатися розчином такого складу: 2 кг гашеного вапна, 300 г мідного купоросу на 10 л води.
  За температури повітря +7–8 ºС розпочинається розвиток комплексу шкідників саду (щитівки, попелиці, кліщі, медяниці, тощо), а за температури повітря +12–14 ºС настає період початку їх активної шкодочинності. У цей період активізуються збудники хвороб саду, розпочинається ріст мохів та лишайників. Для боротьби з мохом та лишайниками застосовують залізний чи мідний купорос, або їх суміші з розрахунку 300-400 г на 10 л води. Для підсилення дії препаратів рекомендується додавати в баковий розчин сечовину (карбамід) – 100 г на 10 л води. Такий захід буде спрямований також на знищення збудників парші та борошнистої роси. Цей метод рекомендований для застосування не тільки в промислових садах, а й на присадибних дачних ділянках.
  У фазу «зеленого конусу» – друге обприскування саду, рекомендується застосування препаратів у вигляді бакових сумішей з фунгіцидів та інсектицидів, що дозволяє зменшити кількість обробок.
  Третє обприскування – у фазу «рожевого бутону» як проти шкідників, так і проти хвороб проводять на початку розпускання бруньок одним із дозволених препаратів відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».
  Четверте обприскування саду проводиться баковими сумішами відразу після закінчення цвітіння. Також в цей період на штамби яблуні накладають ловчі пояси, світлові, харчові й феромонові пастки проти яблуневої плодожерки.
  Боротьба зі шкідниками і хворобами саду залежить від своєчасного та правильного застосування хімічних і біологічних засобів захисту рослин. Треба враховувати ступінь зараженості дерев шкідниками і хворобами та економічний поріг їх шкідливості. Не варто застосовувати хімічні засоби про всяк випадок.
  Від того, наскільки правильно ви проведете весняну обробку саду, залежить, чи буде у вас урожай. Але і тут головне не перестаратися, а знати міру. Якщо ви все зробите правильно, то ваш сад буде надовго захищений від шкідливих організмів, а дерева порадують соковитими стиглими плодами.
  При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів їх застосування, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

Гаряча лінія

Календар

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Пошук