Головне меню

Подати звернення

Чи потрібна птахам допомога і як не нашкодити турботою

   Для кожної людини, яка щиро любить рідну землю, її природа – найчарівніша у світі. Найбільшу 28.12.23 1насолоду та радість людина отримує на природі. Надзвичайно велике естетичне і пізнавально-виховне значення має спілкування людини та дикої фауни, особливо коли синантропні птахи є рідкісним явищем в центрі міста.

  Красиві та дикі лебеді прилетіли до міста Івано-Франківськ та поселилися на Німецькому озері, наразі для них тут тепла зима. Коли температура знизиться, вони знову зберуться у вирій та полетять південніше.
  На таку дику красу полюбуватися та сфотографувати приїздять жителі Івано-Франківська та гості міста. Любуючись дикою красою у населення виникає бажання підгодувати лебедів, тому люди приносять із собою припаси хліба, випічку, але це може призвести до хвороб та гибелі птахів. Варто пам’ятати, що для цих птахів потрібно обирати той корм, який принесе їм користь, а не проблеми зі здоров’ям.
  Птахи зазвичай харчуються водяними рослинами. Завдяки довгій шиї вони здатні діставати їжу з чималої глибини, поїдають водорості, молюски, маленьку рибу та поживності з дна. Водяних рослин вистачає в будь-якому ставку. Тож голод їм не загрожує.
  Рекомендується підгодовувати лебедів тільки в період сильних морозів і в тому випадку, якщо це сірі перволітки, котрі ще не змінили оперення. З кормів, які можна залишити на березі, може бути цільне необроблене зерно та сезонні овочі, трав’яні гранули. Проте, не варто зловживати підгодівлею лебедів. Адже в птахів, яких часто підгодовували, виробляється рефлекс: вони вже не хочуть самостійно шукати їжу. Тож годуючи їх, часто люди роблять птахам шкоду.
  Орнітологи застерігають, що лебедів не можна годувати хлібом! Хліб – це шкідлива нездорова їжа для диких водоплавних птахів, може призводити до серйозних проблем зі здоров’ям – у таких птахів можуть сформуватися так звані «крила ангела»: порушення, коли крила птаха стирчать, а не прилягають до тіла. У більшості випадків птахи з такими порушеннями не можуть літати. Цей стан невиліковний. Наразі «турбота» відвідувачів призвела до загибелі декількох красенів.
  Шановні туристи та жителі міста, запам’ятайте – підгодовування диких птахів є небезпечним!

Гаряча лінія

Календар

Пошук