Best pornstars Jamie Jackson, Tyler Nixon in Crazy Blowjob, Massage xxx clip Detention Clean Up XXX Home video of hot sex with Dasi West and her boyfriend PetiteHDPorn Tiny teen Janice Griffith fucked indian sex scandal hot desi gf fucked hard in style and riding on top of him indian cheating wife sucking husband friend in hotel room Anaar Beemar NueFliks India Porn Web Series xxx indian taboo sex move Sexy vadhina modda cheeke neighbour video xxx telugu sex
Про виконання Програми моніторингу організації харчування дітей у закладах освіти Івано-Франківщини
Уряд своїм розпорядженням від 27.10.2023 р. №990-р схвалив Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року. Стратегія реалізується двома етапами: перший етап- 2023-2024 роки; другий етап-2025-2027 роки. На кожному етапі передбачається розроблення та виконання операційного плану реалізації Стратегії.
Ключові напрями:
- організація якісного та безпечного харчування: закупівлі та фінансування;
- відновлення та модернізація харчоблоків: комплексний підхід. Дотримання вимог системи НАССР;
- розвиток кадрового потенціалу;
- впровадження нових норм харчування, меню, а також формування культури здорового харчування.
З метою забезпечення контролю за організацією харчування дітей у закладах освіти в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області діє «Програма моніторингу організації харчування дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, дотримання протиепідемічних вимог».
Організація харчування в закладах освіти здійснюється за формами:
- приготування та реалізація готових страв здійснюється з використанням власного харчоблоку (базова кухня або аутсорсинг (оренда харчоблоків ФОП ) – 287 (99%) закладів дошкільної освіти, 523 (77%) шкіл, 38 (88%) ПТУ, 11 (92%) інтернатів;
- організація харчування на базі опорної кухні – 26 (4%) шкіл, 1 (8%) інтернат;
- кейтеринг (доставка гарячого харчування в заклад освіти) – 4 (1%) ЗДО, 51 (7,5%) ЗЗСО, 2 (5%) ПТУ;
- не організовано гаряче харчування, наявна тільки буфетна продукція в 80 (11%) школах (в основному це філії чи початкові школи з малою кількістю дітей).
Середня вартість харчування учнів з числа пільгових категорій за рахунок бюджетних коштів становить від 25 до 70 грн на день. Найвища вартість харчування в Косівському районі та Яремчанській міській громаді, найнижча- Коломийська міська громада, Богородчанська селищна громада, Городенківська міська, Снятинська міська громада та Тисменицька міська громада.
На виконання даної Програми за вересень-жовтень місяць 2023 року у сфері санітарного законодавства проведено 264 моніторингові обстеження у закладах загальної середньої освіти (39%) та 96 у закладах дошкільної освіти (32%), у сфері безпечності харчових продуктів проведено 211 моніторингових обстежень шкіл та 77 закладів дошкільної освіти, 43 постачальники. Порушення в сфері дотримання санітарного законодавства виявлено в 185 школах (70%) та 60-ти дошкільних закладах (62%), у сфері безпечності харчових продуктів- в 132 школах (62%) та у 28 садочках (36%), а також у 36 постачальників харчових продуктів (83%). Направлено 130 рекомендаційних листів керівникам шкіл та 54 – керівникам дошкільних закладів.
Основними порушеннями, які виявлялися при проведенні моніторингових обстежень, в основному були:
- невідповідність меню-розкладу примірному чотиритижневому сезонному меню в частині виходу готових страв;
- реалізація в шкільних буфетах продуктів, які входять в перелік заборонених (сосисок в тісті, газованих напоїв, солодких кондитерських виробів);
- добові проби не зберігаються, або зберігаються з порушеннями;
- не укладені угоди на проведення дезінфекційних, дератизаційних та дезінсекційних заходів;
Головним управлінням Держпродспоживслужби області особлива увага приділяється контролю за якістю питної води в закладах освіти області.
В 2023 році досліджено 571 пробу питної води за мікробіологічними показниками, з яких не відповідали гігієнічним вимогам 13 проб (2,3%) та 560 проб питної води за санітарно-хімічними показниками, з яких не відповідали гігієнічним вимогам - 8 проб (1,4%).
Невідповідності питної води виявлялися у закладах освіти:
- за санітарно-хімічними показниками:
- Коломийський район (3 -Малокам’янська гімназія, Ценявський ЗДО та Ценявська гімназія П’ядиківської ТГ),
- Калуський район (5 - Копанківська гімназія, Луківської філії Сівка-Войнилівського ліцею, Добровлянський ліцей, ЗДО «Сонечко» с. Спас, Ясенський ліцей Рожнятівської ТГ);
- за мікробіологічними показниками:
- Калуський район (3 - Копанківська гімназія, Луківської філії Сівка-Войнилівського ліцею, Перевозецька гімназія),
- Косівський район (4-Кобаківський ліцей Хімчинський ЗДО Рожнівської ТГ, Яблунівський ліцей та Яблунівський ЗДО Яблунівської ТГ),
- Івано-Франківський район ( 6 - Угринівська гімназія Ямницької ТГ, Івано-Франківський приватний ліцей «ІП Степ Скул», приватна гімназія «Крила» м.Івано-Франківськ, Філія Обертинського ліцею с.Гавриляк Тлумацької ТГ, Філія Королівського ліцею с.Прибилів, Королівський ліцей с.Королівка).
Моніторинг організації харчування учнів у закладах освіти знаходиться під постійним контролем Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області та продовжуватиметься до кінця 2023 року.