Головне меню

Подати звернення

Санітарні вимоги до розміщення базових станцій стільникового зв'язку

   Останнім часом на адресу Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області 30.10.23 1почастішали звернення щодо незаконного, на думку заявників, розміщення базових станцій стільникового зв’язку.


  Масове використання мобільних телефонів для доступу до мережі Інтернет сприяє збільшенню кількості базових станцій стільникового радіотелефонного зв’язку, що в свою чергу, викликає занепокоєння громадян стосовно можливого негативного впливу електромагнітного випромінювання на їх здоров’я .
  Тому звертаємо увагу громадян, що до джерел електромагнітного випромінювання в населених пунктах належать радіо-, телевізійні та радіолокаційні станції різного призначення, а також мережі ліній електропередачі. Слід зазначити, що приймально-передавальні антени базових станцій мобільного зв’язку, на відміну від радіо та телевізійних, мають спрямовану діаграму випромінювання. Це означає, що максимум енергії, яка випромінюється більшістю антен, розповсюджується в обмеженому в просторі напрямку (як в вертикальній, так і в горизонтальній площині). Таким чином, збільшення висоти розташування антени над поверхнею землі, призводить до зменшення рівня її випромінювання.
  Державний санітарно-епідеміологічний нагляд за радіотехнічними об’єктами проводиться відповідно до вимог Державних санітарних норм і правил захисту населення від впливу електромагнітних випромінювань, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 01.08.1996 № 239 (далі –Правила ) із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 266 від 13.03.2017, якими визначені:
  • гранично допустимі рівні електромагнітного випромінювання;
  • вимоги до розміщення радіотехнічних об’єктів, організації їх санітарно-захисних зон та зон обмеження забудови;
  • методи контролю рівнів електромагнітних полів.
  Зазначеним підзаконним актом передбачено, зокрема, наступне: допускаються розміщення та експлуатація радіотехнічних об’єктів на дахах та у приміщеннях житлових, громадських та інших будівель за умови дотримання гранично допустимих рівнів електромагнітного поля для населення. Межі зон при їх встановленні уточнюються на підставі інструментальних вимірів (пп. 1.4.5., 1.4.8. і 1.8.9. Правил). Гранично допустимі рівні електромагнітного поля для населення зазначені в розділі 1.3 Державних санітарних норм і правил захисту населення від впливу електромагнітних випромінювань. Встановлення фактів дотримання гранично допустимих рівнів електромагнітного поля проводиться підприємствами, установами, закладами, що уповноважені центральним органом виконавчої влади з питань охорони здоров’я.
  Разом з тим контроль за радіотехнічними об’єктами в т.ч. базовими станціями стільникового зв’язку, що будуються, реконструюються, територіальними органами Держпродспоживслужби не здійснюється.
  Монтаж технічних засобів телекомунікацій та антенних споруд зв’язку для кріплення антенно-фідерних пристроїв на будівлях, спорудах, у вбудовано-прибудованих приміщеннях, у/на приміщеннях контейнерного типу, а також на існуючих наземних щоглах з відтяжками та на баштах входить до Переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію, затвердженого Постановою КМУ від 07.06.2017 № 406.
  Можливість монтажу зазначених технічних засобів телекомунікацій та антенних споруд зв’язку для кріплення антенно-фідерних пристроїв визначається за результатами оцінки технічного стану та відповідно до вимог законодавства з питань охорони культурної спадщини за погодженням з власником будівлі, споруди, іншого об’єкта нерухомості.
  Таким чином, видача будь-яких дозвільних документів, паспортів, висновків або погоджень на розміщення, експлуатацію, монтаж чи демонтаж технічних засобів телекомунікацій та антенних споруд зв’язку не входить до компетенції та повноважень Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

Гаряча лінія

Календар

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Пошук