Головне меню

Подати звернення

Шкільні буфети: які харчові продукти заборонені і які дозволені для продажу

   Контроль за організацією харчування в закладах освіти області залишається одним із пріоритетних 16.10.23 1напрямків роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

  Але, в зв’язку з поширенням COVID-19, початком воєнної агресії в державі протягом тривалого часу обмежено проведення заходів державного нагляду/контролю суб’єктів господарювання в тому числі і в закладах загальної середньої освіти.
  З метою посилення контролю за станом організації харчування дітей у закладах освіти області, забезпеченням учнів та вихованців закладів безпечними та якісними харчовими продуктами спеціалісти управлінь/відділів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області розпочали проведення моніторингу цих закладів.
  Особлива увага буде звернута на реалізацію буфетної продукції, зокрема на наявність заборонених харчових продуктів.
  В черговий раз нагадуємо і наголошуємо, засновникам, керівникам закладів загальної середньої освіти та відповідальним особами за організацію харчування в закладах загальної середньої освіти, що в шкільних буфетах заборонено реалізовувати наступні харчові продукти:
  - Газовані напої (безалкогольні напої або так звані «солодкі води», мінеральні води, енергетичні напої).
  - Сосиски в тісті, піци та бутерброди з ковбасою чи іншими м’ясними або рибними виробами промислового або кулінарного виготовлення.
  - Кондитерські вироби, солодкі зернові продукти із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту (батончики, вафлі, чупа-чупси тощо);
  - Вироби з кремом, з соусами, в тому числі майонезами.
  - Морозиво.
  - Харчові концентрати (перші, другі страви швидкого приготування);
  - Продукти, які містять частково гідрогенізовані рослинні жири (транс-жири).
  - Продукти (в т. ч. снеки) із вмістом натрію понад 0,12 г або еквівалентної кількість солі на 100 г готового продукту (солоні горішки).
  - Продукти, які містять синтетичні барвники та ароматизатори (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачі, підсилювачі смаку та аромату, консерванти (чіпси, сухарики, кондитерські вироби, солодкі глазуровані сирки, йогурти з наповнювачами).
  - Непастеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені із непастеризованого молока.
  - Непастеризовані соки, соки, до яких додано цукри і підсолоджувачі.
  - Рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва.
  - Кава та кавові напої.
  - Гриби.
  - Продукція домашнього виробництва.
  Натомість, рекомендуємо включити в асортимент буфетної продукції:
  Фрукти, овочі, горішки, бутерброди з вершковим маслом та сиром, хлібо-булочні вироби, борошняні кулінарні вироби печені з яйцями, сиром, переробленими бобовими продуктами, горіхами, насінням, овочами або фруктами, кисломолочні продукти (йогурт, кефір, сир кисломолочний) без підсолоджувачів, салати в порційній упаковці, приготовлені безпосередньо в день вживання, фруктові, овочеві пастеризовані соки, вода питна негазована, напої, виготовлені на місці (чай, компот, узвар) без цукрів та підсолоджувачів.
  Про результати моніторингу періодично буде надаватись інформація.

Гаряча лінія

Календар

Пошук