Головне меню

Подати звернення

Інформаційні повідомлення системи RASFF – механізми реагування та оповіщення суб’єктів господарювання і споживачів

   RASFF – система швидкого оповіщення для продуктів харчування та кормів – є основним 14.02.23 1інструментом ЄС для забезпечення потоку інформації та швидкої реакції при виявленні ризиків для здоров'я населення у харчовому ланцюжку. В цій системі оповіщення бере участь і Україна.

  Створена у 1979 році, RASFF дозволяє ефективно обмінюватися інформацією між її членами (національними органами з безпеки харчових продуктів країн-членів ЄС, Комісією, EFSA, ESA, Норвегією, Ліхтенштейном, Ісландією, Швейцарією та ін.) та надає цілодобову послугу для забезпечення невідкладності повідомлень. Завдяки RASFF було попереджено багато ризиків щодо безпечності харчових продуктів, перш ніж вони могли завдати шкоди європейським споживачам.
  Інформація, що обмінюється через RASFF, може призвести до відкликання продукції з ринку. Надійна система, яка визріла з роками, RASFF продовжує демонструвати свою цінність для забезпечення безпеки продуктів харчування в ЄС та за його межами.
  Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, в разі отримання оперативного повідомлення (система RASFF) завжди тримає на контролі такі оповіщення. Залежно від того, чи цей продукт вироблено в Україні, чи в разі надходження такого продукту до України, вживаються окремі механізми реагування.
  Першочергово інформуються оператори ринку харчових продуктів та населення Прикарпаття щодо можливої небезпеки харчових продуктів, яка стала відомою за системою швидкого оповіщення.
  Оператори ринку харчових продуктів інформуються безпосередньо шляхом надсилання письмової інформації, а також через ЗМІ. Інформація через ЗМІ в першу чергу розрахована на споживачів для їх інформування про небезпечність споживання певного виду харчового продукту. При виявленні такого продуту просимо інформувати Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.
  Якщо небезпечні харчові продукти або корми, зазначені у інформаційному повідомленні, ввезені на митну територію України, то в такому разі оператор ринку здійснює відклик таких продуктів та вживає заходів щодо повернення їх до країни- експортера або утилізації на території України, відповідно до вимог законодавства.
  У випадку, коли інформаційне повідомлення стосується виявлення небезпечних та непридатних харчових продуктів або кормів українського виробництва, проводиться розслідування. За результатами проведеного розслідування вживаються заходи щодо недопущення в обіг небезпечних та непридатних харчових продуктів та кормів, а також щодо подальшого поводження з такими продуктами.
  При надходженні інформаційного повідомлення про те, що небезпечний продукт знаходиться на території області в конкретного суб’єкта господарювання, проводиться захід державного нагляду (контролю) на такому підприємстві (позапланова перевірка), за результатами якого харчовий продукт забороняється до реалізації.

Гаряча лінія

Календар

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Пошук