Головне меню

Подати звернення

Щодо розміщення базових станцій стільникового зв'язку

   Масове використання мобільних телефонів для доступу до мережі Інтернет сприяє збільшенню 29.07.22 2кількості базових станцій стільникового радіотелефонного зв’язку, що, в свою чергу, викликає занепокоєння громадян стосовно можливого негативного впливу на їх здоров’я випромінювання антен таких станцій.

  Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області звертає увагу: до джерел електромагнітного випромінювання в населених пунктах належать радіо-, телевізійні та радіолокаційні станції різного призначення, а також мережі ліній електропередачі.
  Слід зазначити, що приймально-передавальні антени базових станцій мобільного зв’язку, на відміну від радіо та телевізійних, мають спрямовану діаграму випромінювання. Це означає, що максимум енергії, яка випромінюється більшістю антен, розповсюджується в обмеженому в просторі напрямку (як в вертикальній, так і в горизонтальній площині). Таким чином, збільшення висоти розташування антени над поверхнею землі, призводить до зменшення рівня її випромінювання.
  Санітарно-захисною зоною вважається територія, де на висоті до 2 м від поверхні землі перевищуються гранично допустимі рівні електромагнітного випромінювання.
  Зоною обмеження забудови вважається територія, де на висоті понад 2 м від поверхні землі перевищуються гранично допустимі рівні.
  Межі зон при їх встановленні уточнюються на підставі інструментальних вимірів (пп. 1.4.5., 1.4.8. і 1.8.9. Правил). Якщо рівень електромагнітного випромінювання не перевищує гранично допустимих рівнів, то розміщення і експлуатація радіотехнічних об’єктів допускається на дахах та у приміщеннях житлових, громадських та інших будівель.
  Відповідальність за дотримання Правил покладена на міністерства, відомства, установи, організації, підприємства, кооперативи та інші юридичні особи і фізичних осіб, які експлуатують, реконструюють або проектують РТО, чи окремі передавальні пристрої, що випромінюють електромагнітну енергію.
  Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області здійснює державний санітарний нагляд за дотриманням вимог Державних санітарних норм і правил захисту населення від впливу електромагнітних випромінювань затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 01.08.1996 № 239 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 266 від 13.03.2017.
  Разом з тим контроль за радіотехнічними об’єктами в т.ч. базовими станціями стільникового зв’язку, що будуються, реконструюються, територіальними органами Держпродспоживслужби не здійснюється у відповідності до вимог ст. 15 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення».
  З питань державного контролю за дотриманням законодавства, стандартів, нормативів, норм, порядків і правил під час здійснення будівництва або реконструкції зазначених об’єктів необхідно звертатись до органів місцевого самоврядування та Державної інспекції архітектури та містобудування України.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук