Головне меню

Подати звернення

Як вберегтись від ботулізму

   Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області 01 07 22 1інформує, що до Держпродспоживслужби надходить інформація про реєстрацію харчових отруєнь та випадків гострої кишкової інфекції, пов’язаних із вживанням небезпечних та неякісних харчових продуктів.

  Всього з початку 2022 року фахівцями Держпродспоживслужби взято участь у розслідуванні 28 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждали 230 осіб.
  В т.ч. 21 спалах гострих кишкових інфекцій зареєстровано вже після початку військової агресії російської федерації проти України, з них у пунктах прийому внутрішньо переміщених осіб – 15 спалахів. Спалахи зареєстровані в 11 областях України, зокрема, в т.ч. в Івано-Франківській області – один випадок.
  Також спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби з початку року взяли участь у розслідуванні 23 випадків ботулізму з 26 постраждалими, із яких 2 хворих померло. Летальні випадки зареєстровані у Львівській та Чернігівській областях, пов’язані із вживанням паштету м’ясного непромислового (домашнього) виготовлення та риби сушеної «тараньки» придбаної у містах несанкціонованої торгівлі.
  Ботулізм – це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Збудником захворювання є спороутворюючі, абсолютні анаеробні палички роду Clostridium (найчастіше C. botulinum). Спори присутні всюди у ґрунті, можуть зберігатися багато років; джерелом отруєння найчастіше є їжа, заражена спорами, у якій розмножуються бактерії, які виділяють велику кількість ботулотоксин, а шлях отруєння – шлунково-кишковий тракт (харчова форма). Сприятливим середовищем для їх розмноження є різні консерви, позбавлені припливу повітря (найчастіше домашні), з низькою кислотністю, низьким вмістом солі, нітратів та цукру (напр., м’ясні або овочеві консерви, овочі та картопля, які зберігаються у плівці, часник в олії, цибуля, м’ясо, риба, соуси). Дуже рідко ранева форма, ботулізм у немовлят або інгаляційна форма (внаслідок розпилення ботулотоксину під час біотерористичного акту).
  Отож, найчастіше причиною ботулізму стають продукти домашнього консервування. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все добре з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими, адже ботулізм не можна визначити за кольором або смаком - мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
  Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
  Симптоми хвороби:
  • Підвищена температура
  • Сухість в роті
  • Ускладнення ковтання, спрага, сухість слизових оболонок, подразнення в горлі, біль під час ковтання
  • Невиразність мови
  • Двоїння в очах, порушення зору (хворого турбує “сітка або туман” перед очима, двоїння предметів, важкість читання)
  • Помутніння і опущення повік
  • М’язова слабкість
  • Запаморочення
  • Нудота і блювання
  • Пронос
  • Здуття живота і запор
  • Ураження м’язів шиї і кінцівок.
  Інкубаційний період від 2-3 годин до 10 діб. У важких випадках розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
  Заходи безпеки:
  • Рибу перед послом в домашніх умовах необхідно очистити від нутрощів, ретельно промити зовнішню і внутрішню поверхні.
  • Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок грунту, тому не рекомендується консервувати їх в герметично закритих банках в домашніх умовах.
  • При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоту, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище.
  • Важливо добре стерилізувати банки і кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів.
  • При консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати консерви при температурі 100 °С 5 хвилин для переходу спор в вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100 ° С - не менше 40 -60 хвилин з подальшою герметичним закриттям.
  • Найменше здуття кришки – причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту банки.
  • Також необхідно категорично виключити придбання домашніх консервів, в'яленої, копченої, солоної риби та інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі, у приватних осіб.
  У разі появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.
  З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:
  - не брати в дорогу і на відпочинок продукти, що швидко псуються;
  - швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику і обов'язково дотримуватися термінів їх реалізації;
  - ретельно проварювати, тушкувати і прожарювати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов'язково прокип'ятити або протушкувати;
  - сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим інвентарем (ножі, дошки);
  - захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх в закритому посуді;
  - не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.
  Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області наголошує на двох обов’язкових правилах, щоби вберегтися від ботулізму:
  • Уникання споживання підозрілих продуктів (в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби, м’ясних та грибних консервів (особливо домашнього виробництва), продуктів сумнівної якості та щодо яких ви не впевнені, що вони зберігались та/або транспортувались належним чином).
  • Уникайте придбання харчових продуктів в місцях несанкціонованої торгівлі
  У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювота, пронос і т.п.) не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.
  Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування та введення (у більшості випадків). ботулінічного антитоксину.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук