Головне меню

Подати звернення

До уваги споживачів: на що необхідно звертати увагу при купівлі риби

   Риба є улюбленим продуктом багатьох людей. Включати рибу до 29.06.22 3раціону родини потрібно щонайменше раз на тиждень, адже рибні страви – джерело легкого й корисного білка, цінних вітамінів, мікроелементів, а риб’ячий жир, що складається з поліненасичених кислот омега-3 й омега-6, необхідний для повноцінного функціонування організму.

  Бажано купувати рибу в спеціалізованих магазинах. Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області закликає мешканців та гостей Прикарпаття утриматись від купівлі-продажу продуктів харчування, в т.ч. риби, в місцях несанкціонованої торгівлі. Це великий ризик. Адже якість та безпечність цих продуктів проконтролювати неможливо.
  Аби не помилитися у виборі – звертайте увагу на зовнішній вигляд продукції, її запах, умови зберігання, уважно читайте маркування на продукції, стежте за термінами зберігання!
  Основна вимога до будь-якого рибного продукту – його свіжість i якість. Недостатньо свiжа риба може стати причиною серйозних захворювань: токсикоiнфекцiй i токсикозiв, викликаних бактерiями родiв сальмонели, кишкової палички, протею, клостридiями, рiзною коковою мiкрофлорою.
  Особливо небезпечною є травмована й заснула риба. Жодний спосiб зберiгання риби (посол, заморожування, приготування конcepвів) не може «виправити» зiпсовану рибу i гарантувати безпечність продукту, незалежно вiд умов зберiгання i правильностi механічної i теплової обробки.
  Як вибрати свіжу рибу
  Риба й морепродукти швидко псуються. Тож варто використовувати прості способи перевірки її свіжості:
  • тушка має бути щільною та пружною. Після натискання на м’якоті не повинно залишатися помітних вм’ятин. Якщо риба м’яка, найімовірніше, вона була мерзлою, а потім її розморозили;
  • луска у свіжої рибки блискуча, переливається. Тьмяна луска, що відпадає, має викликати сумніви щодо свіжості продукту;
  • очі також мають бути не каламутні, а з чорною зіницею, прозорі та блискучі;
  • зябра – рожеві, навіть червонуваті;
  • під час обробки з тушки свіжої риби має виділятися кров. Якщо цього не сталося, найімовірніше, мало місце попереднє замороження;
  • не соромтеся понюхати рибу в магазині. Це один із найнадійніших способів правильно вибрати свіжу та безпечну рибу для всієї родини.
  Живу рибу до обробки зберігають 1–2 доби у ваннах або в акваріумах з проточною водою. Вода повинна бути чистою, без хлорки, насиченою киснем, з температурою не вище 10 °С. Доброякісна жива риба плаває у воді спокійно, спинкою догори, не підіймаючись наверх, рівномірно піднімає і опускає зяброві кришки. Вийнята з води риба енергійно б'ється. Поверхня її природнього забарвлення, без забруднень, пошкоджень і захворювань; луска щільно прилягає до тіла; зябра червоного кольору; очі випуклі; запах властивий живій рибі.
  Охолоджена риба має щільну консистенцію, зябра яскраво-червоного кольору. Риба повинна мати гладку блискучу луску, яка щiльно прилягає до шкiри; м'язова тканина риби не повинна легко вiдокремлюватися вiд кісток, слизу на повepxнi риби небагато, він повинен бути прозорим. При натисненнi на м'язову тканини тушки ямка або не утворюється, або швидко i повнiстю заповнюється.
  У несвіжої риби каламутнi, запалi очi, блiдi жовтуватi або cipi зябра, якi або дуже cyxi, або видiляють рiдину з неприємним запахом бурого кольору. Матова, без блиску луска покрита липким, каламутним слизом. Брюшко несвiжої риби часто буває роздутим, а м'язова тканина легко вiдокремлюється вiд кісток. При натисканнi пальцем утворюється западина, яка або не заповнюється, або заповнюється поволi i не повнiстю.
  Заморожена риба за харчовими i смаковими властивостями майже не поступається живiй та охолодженiй. Однак, після розморожування вага продукту може зменшитися на третину, і це дуже невигідно. Але багато сортів просто не можуть потрапити до нас на стіл без попередньої заморозки. При такому зберіганні тушки та філе не втрачають своїх поживних властивостей.
  Для того, щоб зберегти корисні властивості, улов охолоджують до 0 °C, а потім піддають так званому шоковому заморожуванню при –40 °C. Розморожувати рибу варто на верхній полиці холодильника протягом кількох годин, а ще ліпше залишити її на ніч.
  Варто купувати заморожену рибу, якщо:
  • у тушки цілі плавники та хвіст. Якщо вони відламані або пошкоджені, технологія заморозки й транспортування могла бути порушена;
  • у риби не жовтувате черево (якщо це не передбачає сорт риби). Адже приготована з неякісної сировини страва може неприємно гірчити;
  • на тушці відсутні вм’ятини, плями, незрозумілі вкраплення. Форма має бути природною;
  • філе не вкрите товстою кіркою льоду. Кількість глазурі має не перевищувати 5 %;
  • Луска замороженої риби щiльно прилягає до шкiри i не має плям i пошкоджень. Шкiра риб без луски гладка.
  Солона риба за харчовою цiннiстю значно поступається свiжiй, охолодженiй та замороженiй. Доброякiсна солона риба повинна мати вiдповiдний запах по всiй товщi м'яса i в ycix частинах тушки. Тушка риби має бути чистою, без забруднень, зберiгати форму i вiдповiдну консистенцiю.
  Коnчена риба не має бути яскраво-жовтою. Такий колір свідчить про те, що виробник не коптив продукт, а використовував коптильну рідину або «рідкий дим», не виключено задля того, аби перебити запах не зовсім свіжої сировини. Справжня копчена риба має аромат багаття, приємного деревного димку. Риба гарячого копчення швидко псується, i тому її зберiгають при температурi не вище нiж 8°C протягом 72 годин. Риба гарячого копчення повинна бути добре пропечена; м'ясо її має легко вiддiлятися вiд хребта, за кольором i консистенцiєю бути схожим на м'ясо смаженої або вареної риби.
  Риба холодного копчення має більший термін зберігання. Поверхня риби холодного копчення повинна бути сухою, шкiра золотисто-коричневого кольору. М'ясо риби холодного копчення добре прилягає до кісток, консистенцiя щiльна, без стороннього запаху. На шкірці копченої риби не має бути плям, вм’ятин, пошкоджень. Поверхня повинна бути чистою, блискучою, а аромат — не викликати жодних підозр. Не соромтеся запитувати супровідні документи на продукцію, уточнювати дату виробництва та термін придатності.
  В'ялена і сушена риба та рибоnродукти. В'ялена риба може бути нерозбираною, потрошеною з головою, потрошеною без голови, обезголовленою, у вигляді пласта з головою і пласта без голови, напівпласта, спинки, поздовжніх половинок, черевної частини, шматків черевної частини. У нерозбираному вигляді випускають воблу, тарань, мойву, кефаль. Сушена i в'ялена риба не повинна мати цвiлi i затхлого запаху.
  Також, радимо звертати увагу на охайний вигляд продавців і чистоту холодильних вітрин та прилавків.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук