Головне меню

Подати звернення

Амброзія полинолиста – небезпечний бур’ян для здоров’я людей

   Амброзія полинолиста – злісний карантинний бур'ян. Його сходи масово з'являються 10.05.22 2наприкінці квітня – на початку травня. Молоді рослини за зовнішнім виглядом дуже схожі на чорнобривці, тому часто залишаються на газонах та клумбах. Поверхня листків темно-зелена, а нижній бік сіро-зелений і густо опушений. В червні починається інтенсивний ріст рослини і на початку липня вона може досягти 30-45 см заввишки. За сприятливих умов зростання амброзія може досягти 2 метри у висоту. Цвітіння спостерігається з середини липня до серпня.

  Амброзію полинолисту віднесено до небезпечних рослин – алергенів. Її пилок спричинює масові алергічні захворювання. У людей втрачається працездатність, опухають слизові оболонки верхніх дихальних шляхів і очі, з'являється нежить і сльозотеча, розвивається астма.
  Від материнської рослини насіння може переноситися на значні відстані з водними потоками, вітром, птахами, транспортом, взуттям людей, завозитись з насіннєвим та продовольчим зерном, продуктами переробки.
  Заходи контролю амброзії полинолистої в населених пунктах включають:
  1. Створення штучних біоценозів із багаторічних трав у осередках амброзії, які пригнічують рослини і зменшують її чисельність в перший же рік вегетації.
  2. Механічний метод. Амброзія знищується шляхом виполювання, ручного видалення або скошування. Найефективніше виривати рослини; чим менша рослина, тим легше проводити цю процедуру. Найкраще метод скошування застосовувати до початку цвітіння амброзії.
  3. Хімічний метод доцільно застосовувати в промислових зонах, на узбіччях доріг. Він передбачає застосування гербіцидів відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених в Україні. Досягти високого результату при застосування хімічних препаратів можна у фазі до 2-4 листочків амброзії. У більш пізніх фазах розвитку бурʾяну ефективність дії хімічних препаратів істотно знижується.
  4. Використання інноваційних засобів захисту в боротьбі з амброзією полинолистою.
  В інституті захисту рослин НААН проведено державні випробування вітчизняного препарату Unimag (Юнімаг) для боротьби з амброзією полинолистою. Це екологічно безпечний препарат контактної дії. Препарат ефективно діє на різних фазах росту, покращує мікроелементний стан ґрунту.
  Його можна використовувати на декоративних культурах в межах населених пунктів, газонах, паркових та лісопаркових зонах, по краю полів і лісонасаджень, луках, у виноградниках, плодових садах (слива).
  У разі виявлення рослин амброзії полинолстої просимо звертатися в управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за адресою: Івано-Франківський район с.Підлужжя, вул.Шевченка, 1 тел.(0342) 78-74-47.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук