Головне меню

Подати звернення

Про шкоду тютюнопаління

   Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області вкотре 06.05.22 2звертає увагу мешканців та гостей Прикарпаття на шкоду тютюнопаління, – як традиційних сигарет, так і електронних пристроїв для куріння та кальяну.


  Мова йде про шкоду не тільки від активного, але й пасивного куріння. Адже за даними ВООЗ не існує безпечного пасивного куріння – вдихання вторинного тютюнового диму, який складається з диму, що виділяється запаленим тютюновим виробом, і диму, що видихається курцем.
  Тютюновий дим містить близько 4000 хімічних речовин, з яких більше 250 відносять до шкідливих і належать до канцерогенів. Вдихання тютюнового диму призводить до виникнення серцево-судинних та респіраторних захворювань. У сукупності це може призвести до передчасної смерті дорослих людей.
  Вдихання вторинного тютюнового диму може відбуватись усюди, де є курці. За оцінками Всесвітньої організації здоров'я, 200 тисяч осіб щорічно вмирає в результаті впливу на них тютюнового диму на роботі. Близько 700 мільйонів дітей вдихає повітря, яке забруднене тютюновим димом.
  Бути пасивним курцем майже одне й те ж саме, що відвідати радіоактивну зону. Однак обійти курця десятою дорогою не завжди виходить. Адже українці, які курять, часто не виконують вимоги щодо заборони паління в громадських місцях, наражаючи на небезпеку себе й інших.
  Тому нагадуємо, що відповідно до Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення», забороняється куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів:
  1) у ліфтах і таксофонах;
  2) у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я;
  3) у приміщеннях та на території навчальних закладів;
  4) на дитячих майданчиках;
 5) у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;
  6) у під’їздах житлових будинків;
  7) у підземних переходах;
  8) у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів;
  9) у приміщеннях закладів ресторанного господарства;
  10) у приміщеннях об’єктів культурного призначення;
 11) у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;
  12) на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів.

  Забороняється, крім спеціально відведених для цього місць, куріння тютюнових виробів:
  1) у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;
  2) у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян;
  3) у приміщеннях гуртожитків;
  4) в аеропортах та на вокзалах.
  У місцях та закладах, де куріння заборонено, має бути розміщена наочна інформація, яка складається із графічного знака про заборону куріння та тексту такого змісту: «Куріння заборонено!».
  У спеціально відведених для куріння місцях розміщується наочна інформація, яка складається із відповідного графічного знака та тексту такого змісту: «Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров'ю!».
  Власник, уповноважені ним особи або орендарі відповідних споруд чи окремих приміщень зобов’язані відвести спеціальні місця для куріння, сумарна площа яких не має перевищувати 10 відсотків загальної площі відповідної споруди чи приміщення, обладнані витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму, а також розмістити інформацію, передбачену частиною п’ятою цієї статті.
  У разі порушення вашого права на бездимне оточення, отримати правову допомогу можна, звернувшись до Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області тел.(0342) 559617, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., або до Нацполіції.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук