Головне меню

Подати звернення

До уваги аграріїв: наступають оптимальні строки обробки посівів озимої пшениці від бур'янів

   Однією з важливих умов формування високого урожаю посівів озимої пшениці є своєчасне 20.04.22 1знищення бур’янів. Адже бур’яни є більш агресивними конкурентами на ранніх етапах, в порівнянні з рослинами озимої пшениці за вологу, світло і поживні речовини, що зумовить зменшення площі живлення рослин, а відповідно і її здатність формувати більше сегментів колоса і квіток в колоску.

  Помірно тепла зима та добрі запаси продуктивної вологи дають підстави на отримання гарних врожаїв від озимих зернових, але на шляху очікування високого врожаю стануть шкодочинні організми, для яких складаються не менш оптимальні умови. Забур’яненість озимих зернових – це один з серйозних факторів впливу на врожайність культури. За наявності в посівах проростків багаторічних та однорічних 10-30 шт/м кв. бур’янів щорічно не добирається від 20 до 40% урожаю зернових культур, тому гербіцидний захист озимої пшениці в період кущення до виходу в трубку є одним з відповідальних етапів вирощування.
  Під час проходження періоду кінець кущіння – виходу у трубку у рослини інтенсивно наростає вегетативна маса, формуються генеративні органи. Саме тому дуже важливо в даний період провести боротьбу з бур'янами.
  Гербіциди на зернових культурах діють на бур’яни, коли температура становить 5-25°С, найбільш оптимальною є температура повітря 17-18°С. Проте під кожен гербіцид передбачено конкретні температурні режими застосування препарату. Препарати на основі тифенсульфурон-метилу, флорасуламу, амідосульфурону, просульфурону, пендиметалін можуть працювати від 5-8°С. Гербіциди з д.р. 2,4 Д, дикамба, флуметсулам, флуроксипір діють оптимально при температурі 15-20°С. Температура нижче 5°С особливо небезпечна для більшості препаратів.
  Щоб збільшити спектр контролю широколистих бур'янів у посівах дані вищевказані діючі речовини можна комбінувати. Наявність двох діючих речовин з різними механізмами дії знижує ризик виникнення резистентності.
  В період кущіння – виходу у трубку застосовувати гербіциди у бакових сумішах з фунгіцидами не бажано, оскільки їх застосування для культурних рослин супроводжується стресом, тому рекомендуємо фунгіцидний захист проводити у пізніші терміни. Бувають випадки, коли навіть одні гербіциди поза баковою сумішшю за несприятливих погодних умов (зазвичай при зниженні температури) викликають гербіцидний стрес на рослині.
  Не слід застосовувати гербіциди, якщо посіви зернових страждали від морозу, посухи, перезволоження, ослаблені хворобами і шкідниками.
  Найчастіше у квітні в період кущіння – початок виходу у трубку, складаються такі погодні умови, коли вдень температура піднімається до 14-15°С , а вночі опускається до 2-3°С, у таких випадках потрібно чекати підвищення мінімальної добової температури.
  Важливо знати всі переваги і особливості застосування гербіцидів, щоб ефективно вберегти від небажаної рослинності посіви й отримати запланований врожай.
 Наголошуємо: при роботі із засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук