Головне меню

Подати звернення

Чому варто використовувати йодовану сіль і в чому її користь

   Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області в 2022 році 19.04.22розпочало роботу з проведення опитування батьків учнів 1-4 класів по територіальних громадах області з метою визначення харчових потреб та харчових звичок.


  Згідно проведеного аналізу лише 50 % батьків учнів 1-4 класів, які взяли участь у опитуванні, для приготування страв використовують йодовану сіль.
  На жаль, не всі батьки розуміють важливість використання йодованої солі для приготування їжі.
  Івано-Франківська область є йододефіцитним регіоном України, тобто в навколишньому середовищі (грунт, вода, харчові продукти) вміст йоду знижений. Добова потреба йоду для дорослих – 150 мкг, для дітей 100 мкг, для вагітних жінок та годуючих мам -200 мкг.
  В зв’язку з цим велика частина населення страждає захворюваннями щитоподібної залози.
  • Наслідки нестачі йоду в організмі:
  - відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;
  - збільшення щитоподібної залози (зоб);
  - затримка росту у дітей;
  - затримка інтелектуального розвитку у дітей;
  - зниження розумової активності у дорослих;
  - порушення обмінних процесів;
  - загроза переривання вагітності;
  - рак щитовидної залози;
  - погіршення пам’яті, слуху;
  - підвищення холестерину;
  - сухість шкіри, втрата її еластичності;
  - порушення роботи кишківника;
  - відчуття холоду;
  - різке зниження чи підвищення маси тіла;
  - набряки;
  - випадіння волосся тощо.
  • Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Щоби знизити ризики йододефіциту, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.
  Згідно постанови КМУ №305 від 24.03.2021 року, для приготування їжі в закладах освіти повинна використовуватись лише йодована сіль.
  В домашніх умовах також радимо замінити звичайну сіль на йодовану.
  • Як правильно зберігати йодовану сіль.
  Оскільки йод здатен випаровуватися з солі, йодовану сіль потрібно зберігати в закритих ємностях та використати з моменту виготовлення протягом 9 місяців. При приготуванні гарячих страв відбувається втрата від 20 до 50% йоду. Тому в страви йодовану сіль бажано додавати наприкінці технологічного процесу приготування. Але того йоду, що залишився, буде досить, щоб задовольнити потребу організму в цьому мікроелементі.
  • Альтернативою йодованої солі є морська риба, морські водорості, інші морепродукти, або лікарські препарати йоду. Недоліком їх є більша в порівнянні з сіллю вартість і необхідність пам’ятати про щоденний прийом таблетки або капсули.
  • Цікаво: В одному грамі морської солі міститься тільки близько 1 мкг йоду, а в йодованій – 40 мкг. Однак у продажі також є йодована морська сіль. Ця сіль поєднує особливості смаку морської солі і корисність йодованої.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук