Головне меню

Подати звернення

Весняний догляд саду

   Аби створити передумови для доброго врожаю, садоводам необхідно забезпечити 28.03.22 1правильний та систематичний догляд за садом – наголошують спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.


 Саме ранньою весною приходить час проведення цілого ряду садових робіт. Весняний догляд за деревами включає в себе кілька обприскувань, а також побілку стовбура.
 Дуже часто буває, що хімічне обприскування дерев весною від хвороб і шкідників - єдиний спосіб захистити дерева та отримати здорові і смачні плоди. Відмовитися повністю від його застосування поки не можливо. Але, якщо використовувати препарати з урахуванням їх впливу на конкретних шкідників, причому, в найбільш вразливу стадію їх розвитку (а це саме навесні), то можна досягти бажаного результату і скоротити кількість обприскувань.

 Коли обприскувати дерева та кущі від шкідників та хвороб?
 До розпускання бруньок. У цей час сад потрібно обприскати в профілактичних цілях. При даній обробці (інсектицидами) винищується велика частина шкідників, що зимують в порах кори.
 До початку цвітіння - висування суцвіть і відокремлення бутонів, але в ніякому разі на початку цвітіння – загинуть бджоли і корисні комахи. Обприскуйте спеціальними фунгіцидами. Основна мета даного захисту - знищити мікроорганізми: бактерії і грибки, які спонукають такі захворювання, як плямистість, моніліоз, борошниста роса, парша .
 Відразу після цвітіння, але не пізніше 5-7 днів після його закінчення.
 При обприскуванні дерев весною, врахуйте те, що різні плодові дерева зацвітають в різний час. Так, наприклад, чим по скоріше потрібно обробити черешні, абрикоси, сливи та інші ранні культури. В цьому випадку можна застосувати фунгіцид разом з інсектицидом широкого спектру дії (дивіться в інструкції виробника, чи можна їх поєднувати), оскільки провести обробку двічі можна не встигнути.
 Весняний захист дерев від шкідників включає в себе і побілку. Штамби всіх рослин необхідно ретельно зачистити (ту частину кори, на якій є пошкодження) і помазати садовим варом, таким чином ми зруйнуємо всі гнізда комах. Далі штамб покривають рівномірним шаром побілки, при цьому побілка повинна заповнити всі пори. Якщо все зробити правильно, побілка спалить шкідників, що залишилися в порах кори.
 Для зниження щільності популяцій зимуючих стадій шкідників на зерняткових і кісточкових культурах проти щитівок, кліщів, листовійок, попелиць, медяниць, молей, несправжньощитівок - насадження обприскують препаратом 30В, 76% к.е.  Норма витрати інсектициду в промислових садах - 60 л/га, в умовах приватного сектору - 0,6 л/20 л води. Препарат 30В застосовують на кущових ягідниках (агрус, різні види смородини, в аналогічних нормах витрати. Обробку проводять до розпускання бруньок за температури повітря не нижче +4°С. Інсектицид ефективний проти шкідників, що зимують у стадії яйця та гусениці. Механізм дії препарату 30В - асфіксія, яка настає внаслідок покриття особин тонкою маслянистою плівкою і порушення дихання через припинення доступу повітря.
 Для запобігання розвитку хвороб плодові дерева на початку появи зеленого конуса обприскують 3% бордоською рідиною (300 г мідного купоросу + 300-400 г свіжогашеного вапна/10 л води).
 Мідний купорос розчиняють у теплій воді в емальованій або дерев'яній ємності.
 Під час обробки плодових дерев і кущів бордоську рідину та препарат 30В не змішують.
 Крім обробки дерев проти шкідників, потрібно провести обприскування проти моху, лишайників залізним чи мідним купоросом з розрахунку 300-400 г. на 10 л. води. Для підсилення дії препаратів рекомендується додавати в баковий розчин сечовину (карбомід) – 100г на 10 л. води. Це не тільки позакореневе підживлення, а й профілактичний захід, який спрямований на знищення збудників парші та борошнистої роси.
 Боротьба зі шкідниками і хворобами саду залежить від своєчасного та правильного застосування засобів захисту рослин.   Не слід застосовувати пестициди про всяк випадок, треба враховувати ступінь зараженості дерев шкідниками та хворобами і використовувати тільки ті засоби захисту рослин, які є зареєстровані у «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використанні в Україні».
 Бажаємо гарних та щедрих урожаїв.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук