Головне меню

Подати звернення

Як швидко та безпечно продезінфікувати колодязь

  Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області звертає увагу 24.03.22 2громадян: з метою попередження виникнення захворюваності серед користувачів криничної води, весною та восени необхідно проводити профілактичне знезараження.


 Для цього використовується хлорне вапно або спеціальні таблетовані деззасоби, а також хороший ефект дезінфекції води дають керамічні “патрони”, заповнені хлорним вапном з водою, які опускаються в криницю на тривалий час (1 місяць). Після чого їх очищують, знову заповнюють та опускають в криницю. Після профілактичного знезараження водою можна користуватися вже через 2 години.
 У випадку, коли вода криниці забруднена, змінився смак, запах, колір чи з інших причин виникає необхідність провести таке: вичерпати чи викачати воду з криниці, очистити від намулу стінки, дно. Зруб продезінфікувати 5 % розчином хлорного вапна.
 Для приготування такого розчину необхідно взяти 0,5 кг хлорного вапна, висипати його в 10 л відро, долити літр води і акуратно розмішати. Після цього долити воду до повного об’єму. Такий розчин потрібно відстояти 24 години. Відстояний розчин обережно зливають, а згашене вапно, що залишилося на дні відра викидають. Для приготування розчину використовують пластмасове або емальоване відро з кришкою.
 Готувати розчин необхідно на відкритому повітрі, дотримуючись правил техніки безпеки.
 Воду, що заповнила криницю, знезаражують хлорним вапном з розрахунку ≈500 г/м3 води (1 кільце). Через 8 годин воду вичерпують, проводять повторну дезінфекцію води з розрахунку в 2 рази меншої кількості хлорного вапна на 1 м3; застосовують також таблетовані препарати у відповідності до методичних вказівок затверджених МОЗ України. Через 6 годин воду знову вичерпують, після повторного наповнення і втрати запаху хлору її можна вживати.
 Слід зазначити, що хлорування води дає тимчасовий ефект. Тому якщо є постійне джерело забруднення (затікання нечистот від вбиральні, ґрунтових вод через несправний колодязний зруб тощо), користування водою колодязя забороняється до усування цих дефектів.
 Навесні, внаслідок танення снігу, випадання атмосферних опадів підвищується ризик надходження у водоносні горизонти забруднюючих речовин, які вимиваються із поверхневих шарів грунту.
 Суттєво поліпшує якість води профілактична санація колодязів, що за відсутності епідпоказів повинна здійснюватися не рідше 1 разу на рік.
 З метою дезінфекції застосовуються дозволені Міністерством охорони здоров’я України деззасоби, які внесено у відповідний державний реєстр дезінфекційних засобів, що випускаються у вигляді таблеток, розчинних у воді, наприклад серед них добре відомі: «Акватабс-8,68», «Жавель-клейд», «Брілліантовий міг», «Жавілар Плюс», а також хлорне вапно, гіпохлорит кальцію та інші.
 Після проведення санації колодязя (чистки, ремонту зрубу, дезінфекції надводної та підводної частини) бажано провести лабораторний контроль якості питної води на санітарно-хімічні та мікробіологічні показники, як це регламентують додатки № 1, № 2 до Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10), а також розділ V цих правил.
 Завдяки новітньому засобу «Акватон-10», знезаразити воду в колодязі тепер дуже просто. Вам більше не доведеться викачувати воду з криниці і чекати кілька днів, щоб почати її використовувати.
 Це сучасний знезаражуючий засіб, який не містить хлору, не випаровується та не несе шкоди для навколишнього середовища і здоров’я. Основна його перевага – це безпека. Коли дезінфекція колодязя проводиться хлорною таблеткою, вода в ньому спочатку має кілька днів настоятися, а потім її потрібно викачати, щоб позбутися хлорного запаху і присмаку. З «Акватон-10» все набагато простіше. Ви додаєте засіб у воду, а вже за добу можете спокійно її пити. Ніякого викачування при застосуванні цього реагенту проводити не потрібно.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук