Головне меню

Подати звернення

Рекомендації щодо облаштування місць тимчасового перебування осіб, які вимушені покинути місця постійного проживання

   З метою запобігання ускладнення епідемічної ситуації серед осіб, 14.03.22 2які вимушені покинути місця постійного проживання у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації, Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області подає до уваги зацікавлених сторін мінімальні вимоги до екстреного облаштування місць тимчасового перебування осіб, які вимушені покинути місця постійного проживання, затверджені наказом МОЗ України від 10.03.2022 р. № 458.

МІНІМАЛЬНІ ВИМОГИ
щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення під час екстреного облаштування місць тимчасового перебування осіб, які вимушені покинути місця постійного проживання у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації

 І. Загальні положення
 1. Мінімальні вимоги розроблені з метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення під час екстреного облаштування місць тимчасового перебування осіб, які вимушені покинути місця постійного проживання у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації (далі - місця тимчасового перебування) затверджені наказом МОЗ України від 10.03.2022 р. № 458, із урахуванням рекомендацій Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.
 2. Ці Мінімальні вимоги дозволяють особам, які вимушені знаходитись у місцях тимчасового перебування, проживати у безпечному та здоровому середовищі життєдіяльності. Умови в місцях тимчасового перебування мають бути покращені за першої ж можливості.

 ІІ. Вимоги до місць тимчасового перебування
 1. Місця тимчасового перебування облаштовуються на достатній відстані від зон конфлікту та інших потенційно небезпечних районів (наприклад ведення бойових дій, обстріли тощо).
 2. Забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя осіб, які перебувають в місцях тимчасового перебування досягається шляхом дотримання вимог щодо розміщення, харчування, водопостачання, здійснення лабораторного контролю харчових продуктів та питної води, проведенням комплексу профілактичних та протиепідемічних заходів щодо попередження занесення, виникнення та поширення інфекційних захворювань серед осіб в місцях тимчасового перебування, а також наданням медичної допомоги.
 3. При визначенні місця тимчасового перебування слід зважати на наявну транспортну, медичну, торгівельну та спортивно-оздоровчу інфраструктуру.
 4. Житлова зона місця тимчасового перебування має бути забезпечена належним освітленням, місцями для сну та відпочинку.
 5. Параметри мікроклімату приміщень повинні бути максимально наближені до рекомендованих: 18 °С при відносній вологості 30-70%.
 6. При розміщенні спальних місць необхідно формувати мінімальну відстань між ними в 1 м та 0,8 м від зовнішніх стін.
 7. На території місць тимчасового перебування має бути організоване місце для приготування їжі та зберігання продуктів та\або забезпечене централізоване харчування з дотримання законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.
 8. Вода питна в місцях тимчасового перебування повинна відповідати вимогам Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 12.05.2010 № 400, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 01 липня 2010 р. за № 452/17747.
 9. За можливості, місця тимчасового перебування мають бути забезпечені бездротовим доступом до мережі ШетеО
 10. Особи, які перебувають у місцях тимчасового перебування, повинні бути забезпечені доступом до електричної мережі з можливістю підзарядки портативних електронних пристроїв та засобів зв’язку.
 11. Під час організації та облаштування місця тимчасового перебування слід забезпечити взаємодію із закладами охорони здоров'я, які надають медичну допомогу на відповідній території.
 12. Слід забезпечити механізми доступу до медичної допомоги та лікарських засобів осіб, які знаходяться у місці тимчасового перебування. За потреби, організувати чергування медичного працівника. При перебуванні одночасно понад 100 осіб наявність медичного працівника обов’язкова.
 13. Варто забезпечити первинний медичний огляд при прибутті в місце тимчасового перебування та при підготовці подальшого організованого переміщення.
 14. Необхідно передбачити можливість виокремлення приміщення для тимчасового перебування захворілих до прибуття медичних працівників.
 15. У разі виникнення у осіб, які знаходяться в місцях тимчасового перебування, симптомів гострого респіраторного захворювання, гострої кишкової інфекції тощо, така особа підлягає ізоляції в окремому приміщенні з обов’язковим зверненням за медичною допомогою до медичного працівника, у разі відсутності окремого приміщення виділяють частину приміщення, яку виокремлюють (наприклад, ширмою), з мінімальною відстанню в 1,5 - 2 м до інших осіб.
 16. Про випадок виникнення підозри на інфекційну хворобу у особи, яка знаходиться у місці тимчасового перебування медичний працівник повинен передати форму первинної облікової документації № 058/о «Екстрене повідомлення про інфекційне захворювання, харчове, гостре професійне отруєння, незвичайну реакцію на щеплення», затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я України від 10.01.2006 № 1, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 8 червня 2006 р. за № 686/12560, до центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України відповідної адміністративно- територіальної одиниці, де розташоване місце тимчасового перебування осіб, для проведення епідеміологічного розслідування та вжиття необхідних протиепідемічних заходів.
 17. За можливості слід організувати надання психологічної допомоги особам, які знаходяться в місцях тимчасового перебування.
 18. Місця тимчасового перебування повинні бути забезпечені рідким милом, антисептиками, паперовими рушниками, облаштовані місцем для обробки рук антисептиком.
 19. Функціонування місць тимчасового перебування під час карантину організовується із дотриманням обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби СОУГО-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, вимог фізичного дистанціювання (підтримання дистанції не менше одного метра) та з використанням засобів індивідуального захисту, зокрема респіратора або маски, в тому числі виготовленої самостійно, із забезпеченням їх збору та утилізації.
 20. В місцях тимчасового перебування проводиться регулярне провітрювання не менше трьох разів на добу, вологе прибирання - один раз на добу, дезінфекція поверхонь, до яких часто доторкуються не менше 2 разів на добу. Вологе прибирання із застосуванням мийно-дезінфікуючих засобів в місцях тимчасового перебування проводиться не менше одного разу на тиждень або у разі забруднення біологічними рідинами, вологе прибирання із застосуванням мийно-дезінфікуючих засобів санвузлів в місцях тимчасового перебування проводиться щоденно.
 21. Тверді побутові відходи в місцях тимчасового перебування повинні збиратися у встановлені на майданчиках з твердим покриттям контейнери. Сумарний об'єм контейнерів для зберігання побутових відходів повинен перевищувати фактичний об'єм їх утворення на 25 відсотків.
 22. Під час зберігання побутових відходів у контейнерах повинна бути виключена можливість їх загнивання, розкладання, розвіювання та розпилювання. Термін зберігання в холодний період року (при середньодобовій температурі -5^ і нижче) повинен бути не більше ніж три доби, а в теплий період року (при середньодобовій температурі більше ніж +5°0) - не більше ніж одна доба (щоденне перевезення).
 23. У разі облаштування вигрібної ями, вигрібна яма повинна бути водонепроникною та мати щільно прилягаючу кришку. Об'єм вигребу розраховується виходячи з чисельності населення, що ним користується. Вигреби необхідно очищати у міру їх заповнення. Вигреби повинні бути віддалені від меж земельних ділянок навчальних та лікувально- профілактичних закладів, стін житлових та громадських будівель і споруд, майданчиків для ігор дітей та відпочинку населення на відстань не менше 20 м.
 24. Місця тимчасового перебування облаштовуються з розрахунку наявності:
душових - не менше ніж 1 на 50 осіб; умивальників - 1 кран на 5-7 осіб; постачання питної води - 20 літрів на людину на добу; постачання води для санітарно-гігієнічних потреб - 50 літрів на людину на добу.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук