Головне меню

Подати звернення

Як безпечно організувати харчування біженців та членів територіальної оброни

   Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області 06.03.22подає до уваги основні рекомендації щодо забезпечення санітарно-гігієнічного режиму на харчоблоці для організації харчування біженців, тимчасово переміщених осіб та членів територіальної оборони.


 • Харчоблоки слід розташовувати на базі закладів громадського харчування: шкіл, садочків, їдальнь, кафе, ресторанів тощо
 • Харчоблок рекомендовано забезпечити холодною та гарячою протічною водою гарантованої якості
 • Харчоблок має бути забезпечений:
 1.технологічним обладнанням: плитою, електром’ясорубкою, духовою шафою, овочерізкою, розробними столами з гігієнічним покриттям;
 2. холодильним обладнанням (холодильниками, морозильними камерами).
 3. столовим і кухонним посудом в достатній кількості;
 4. розробним інвентарем: ножами та дошками, маркованими відповідно до призначення.
 • Готові харчові продукти мають виготовлятись із сировини, без видимих ознак псування та незакінченим терміном придатності
 • Обов’язкова наявність на харчоблоці миючих та дезінфікуючих середників
 • Необхідно дотримуватись технології приготування їжі та поточності технологічного процесу. Слід уникати перехресту потоків готової продукції та сировини
 • Слід дотримуватись особистої гігієни, добре мити руки з милом в теплій проточній воді. Руки мають бути вільні від прикрас
 • Кухарів рекомендовано забезпечити чистим спецодягом, одноразовими рукавичками
 • Залучати до роботи (збору, розвантаження, транспортування харчових продуктів) лише здоровий персонал (без підвищеної температури, кашлю, без ознак діареї, витікання з носа, очей, без висипань на шкірі). Обов’язковим є відсторонення від такої роботи осіб, які мають ознаки кишкових інфекцій
 • Готувати продукти із запасом не варто. Навпаки, приготовлені страви бажано вживати відразу, Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин
 • Після використання столовий посуд необхідно продезінфікувати (15 хв. кип’ятити у 2% розчині соди, замочити в 0,5% розчині хлорного вапна, хлораміну на 1 год.)
 • Не готуйте страви, що швидко псуються (кулінарні, кремові кондитерські вироби, холодці, паштети, кров’яну ковбасу, зельци або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання)
 • Намагайтеся не готувати складні багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо)
 • При приготуванні їжі надавайте перевагу стравам з максимально можливою термічною обробкою. Переконайтеся, що м’ясо або риба повністю просмажені, проварені або протушені
 • До приготування їжі бажано залучати кухарів з базовою освітою, які мають практичний досвід роботи та пройдений медичний огляд
 • Харчоблок необхідно утримувати в чистоті, суворо дотримуватись санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму.

Гаряча лінія

Календар

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Пошук