Головне меню

Подати звернення

Для чого потрібен покупцю чек?

   Треба бути грамотним та завжди захищеним споживачем. Але про це ми згадуємо лише тоді, 18.02.22 2коли заплатимо за неякісний товар чи послугу. Для того, щоб швидко реагувати в такій ситуації необхідно пам‘ятати найпершу пораду споживачам: завжди необхідно зберігати документи, що підтверджують факт купівлі-продажу (замовлення).

 Не маючи таких документів в своєму розпорядженні, громадяни свідомо позбавляють себе права на державний захист.
 Чому це так важливо?
 Законом України «Про захист прав споживачів» визначено, що всі вимоги споживача розглядаються після пред'явлення споживачем розрахункового документа. Якщо будуть документальні докази, тим більше шансів на успіх матимете споживач товарів (робіт, послуг) для відстоювання своїх прав.
 Чи має право продавець на ринку відмовити покупцю у видачі чеку?
 Якщо продукти харчування або непродовольчі товари купується на ринку, споживач має право вимагати від продавця товарний чек, що засвідчує факт купівлі, у якому зазначаються: найменування суб'єкта господарювання, ряд та номер торгівельного місця на ринку, найменування товару, ціна товару, дата продажу, прізвище і ініціали продавця та його підпис.
 Відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів», під час продажу товару продавець зобов'язаний видати споживачеві розрахунковий документ встановленої форми, що засвідчує факт купівлі, з позначкою про дату продажу.
 Якщо продавець відмовляється видати чек, то краще утриматися від покупки та придбати той же товар у іншого продавця.
 Якщо придбання продукції виявилося не вдалим?
 Як правило люди, що потрапляють у конфліктну ситуацію, звинувачують у проблемі, що виникла, протилежну сторону. Кожна зі сторін жадає поразки свого опонента.
 Перший крок при виникненні конфлікту між споживачем і продавцем товарів чи послуг – це переговори, спроба вирішити проблему мирним шляхом.
 Другий крок – бажано викласти свої вимоги у письмовій формі з посилання на законодавчі акти. Обов’язково слід додати до заяви копії розрахункових документів.
 Якщо в результаті проведення таких переговорів сторони не прийшли до вирішення конфлікту?
 У цьому випадку вони можуть звернутися до Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, за адресою вул. Берегова,24, м. Івано-Франківськ, тел. (0342) 559617.
 Проте в будь-якому разі при зверненні до Головного управління споживачу необхідно:
 - чітко сформулювати питання, на які він хоче отримати відповіді;
 - зробити копії всіх документів, що стосуються справи.
 Наприклад, у випадку виникнення конфлікту між споживачем та продавцем (виробником, виконавцем) при придбанні товарів (робіт, послуг) споживачу необхідно мати документ, що встановлює факт купівлі, містить дані про дату купівлі, ціну, відомості про продавця (виробника, виконавця), тобто чек, паспорт виробу чи гарантійний талон.
 І ще раз звертаємо увагу: що б ви не купували чи замовляли, у тому числі на ринку, вимагайте чек!

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук