Головне меню

Подати звернення

До уваги аграріїв: МОЗом визначено максимально допустимі норми хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу в сільськогосподарській продукції

   Вже минуло більшу року, як в Європі заборонили використання хлорпірифосу 09.02.22 1та хлорпірифос-метилу, також забороняється ввезення в країни ЄС сільськогосподарської продукції, що містить залишки цих речовин більше 0,01 мг/кг. Слід відзначити, що в країнах-членах ЄС хлорпірифос був дозволений до використання з 2006 року. Але в Німеччині, Данії, Ірландії, Латвії, Литві, Словенії, Фінляндії та Швеції він був під забороною. Пізніше препарати із вмістом зазначеної речовини були заборонені і в США.


 В Україні ж наказ МОЗ № 960 «Про затвердження максимально допустимих рівнів (МДР) вмісту хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу у сільськогосподарській продукції та харчових продуктах та Змін до Гігієнічних нормативів і регламентів безпечного застосування пестицидів і агрохімікатів» набув чинності з січня 2022 року.
 Відповідно до нього, в Україні встановлені максимально допустимі рівні вмісту даних речовин у сільськогосподарській продукції та харчових продуктах у кількості 0,01 мг/кг.
 Максимально допустимі рівні вмісту хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу застосовуються до зерна хлібних злаків, яблук і яблучного соку, цукрового буряку, сої і соєвої олії, ріпаку і ріпакової олії, сорго, соняшнику і соняшникової олії, кукурудзи і кукурудзяної олії.
 Наразі в Україні зареєстровано близько 40 препаратів на основі хлорпірифосу і, за різними підрахунками, ними обробляють від 35 до 45 % усіх посівних площ.
 Виходячи з наведеної інформації, надаємо рекомендації з безпечного застосування препаратів на основі хлорпірифосу (за даними матеріалів наукових співробітників компанії Agrosfera, опублікованих в журналі «Пропозиція» 04.11.2020р.):
 Озимий ріпак. Безумовно безпечними будуть обробки в осінній період від личинок озимої совки, капустяної молі, капустяної совки та інших характерних для цього періоду шкідників. Навесні обробки препаратом слід проводити до початку бутонізації.
 Озимі зернові культури. Хлорпірифос залишається найбільш ефективним в боротьбі з личинками хлібної жужелиці в осінній та ранньовесняний період. Обробки проти інших шкідників слід завершити до виходу колосу.
Горох. Інсектицид можна використовувати для боротьби з шкідниками сходів, наприклад, сірим буряковим довгоносиком та брухусом, під час першого обробітку в фазу бутонізації.
 Соняшник – для боротьби з личинками літнього покоління озимої підгризаючої совки, шкідниками сходів (довгоносики, кравчик) та попелицями до фази зірочки.
 Кукурудза – для боротьби з личинками літнього покоління озимої підгризаючої совки в фазу сходів, з личинками бавовникової совки та кукурудзяного стеблового метелика, до початку цвітіння.
 Яблуня та інші плодові – обробки до цвітіння.
 Враховуючи вище наведеного, найбезпечніший спосіб уникнути невідповідності МДНЗР щодо експорту зерна та насіння, їх продуктів до ЄС та обігу в Україні – виключення використання препаратів з діючою речовиною хлорпірифос та хлорпірифос-метил.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук