Головне меню

Подати звернення

До уваги аграріїв: щоб вберегти зернові запаси від комірних шкідників – контролюйте температуру та вологість складів

 За даними фахівців в Україні поширено 116 видів комірних шкідників, 27.01.22 1серед яких кліщі, комахи, мишоподібні гризуни.
 Найпоширенішими та найнебезпечнішими шкідниками зерна та зернової продукції в Україні є комірний і рисовий довгоносики, великий і малий хрущаки, гороховий і квасолевий зерноїди, зернова міль, млинова та південна комірна вогнівки, борошняний кліщ, хатня миша, сірий та чорний пацюки.

 Мишоподібні гризуни, окрім безпосереднього поїдання зерна, руйнують споруди приміщень, обладнання. Крім того, вони потенційні переносники збудників хвороб людей і тварин (туляремії, енцефаліту, чуми, холери, ящуру), здатних викликати епідемії.
 Живлячись зерном, шкідники забруднюють його екскрементами, відмерлими особинами та павутинням. Зерно склеюється в грудки, ущільняється, в ньому підвищуються температура і вологість.
 Із пошкодженого зерна одержують неякісне, з погіршеними хлібопекарськими і смаковими якостями борошно. Прогризене та пошкоджене зерно набагато швидше заселяють плісняві гриби, що, проростаючи, псують його, виділяючи при цьому шкідливі речовини. Ці гриби, насамперед представники роду Fusarium, спричиняють отруєння - мікотоксикози людей і тварин. Тому не можна використовувати зіпсоване, запліснявіле зерно для виготовлення хлібопродуктів або на корм худобі. З такого зерна не буде якісного борошна та доброго хліба.
 На життєдіяльність комірних шкідників істотно впливає температурний режим.
 Встановлено, що для розвитку більшості шкідників хлібних запасів оптимальний температурний діапазон перебуває у межах 18-32°C. Тривалі мінусові та мінімальні позитивні температури стримують їхній розвиток і розмноження. У зерні, яке охолоджене до нижніх температурних порогів, не відбувається наростання чисельності комах та кліщів, і вони поступово гинуть.
 Основні профілактичні заходи, що спрямовані на недопущення комах у складські приміщення, створення умов, які погіршують їх розвиток, стримують розмноження, - це контрольована температура та вологість.
 Під час зберігання необхідно здійснювати систематичний нагляд за станом зерна Охолодження зерна проводять пасивним (відчинення дверей та вікон) або активним (вентилювання, пересипання зерна транспортерами) способами. Зниження температури зерна до -5…-10°C може забезпечити повне знищення шкідників.
 При виявленні в зерні комірних шкідників, чисельність яких перевищує економічний поріг шкодочинності та створюються сприятливі умови для розмноження, необхідно негайно вживати спеціальні винищувальні заходи.
 Провідну роль у боротьбі зі шкідниками зернових запасів відіграє хімічний метод, який включає вологу і аерозольну дезінфекцію, фумігацію. При проведенні обробок застосовують препарати, дозволені до використання у боротьбі зі шкідниками запасів, відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».
 Однак усі винищуванні заходи можна поводити лише при температурі зовнішнього навколишнього середовища не нижче +5°C і температурі в складському приміщенні не нижче +10°C.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук