Головне меню

Подати звернення

На порозі «червоної зони»

   Станом на 20 січня в Україні в «помаранчевій» зоні епідемічної небезпеки 20.01.22 1перебувають сім областей: Львівська, Рівненська, Сумська, Чернівецька, Тернопільська, Житомирська та Івано-Франківська.


 На Прикарпатті на теперішній час склалась особливо напружена епідемічна ситуація за трьома критичними показниками (виявлення нових випадків, рівня та динаміки госпіталізацій). Вже сьогодні прослідковується тенденція до зростання захворюваності і ймовірно вже починається чергова хвиля, яка може призвести до значного ускладнення епідемічної ситуації, збільшення рівня госпіталізації та летальних випадків.
 Ріст захворюваності пов’язується з початком циркуляції нового штаму «Омікрону», відзначенням Новорічних та  Різдвяних свят, проведенням масових заходів, переміщенням великих мас людей (туристів, заробітчан, гостей Прикарпаття), послаблення настороги населення до заходів профілактики захворювання.
 Ця хвиля захворюваності коронавірусної інфекції може тривати понад місяць і бути найбільш потужною та важкою щодо кількості захворілих. Оскільки також можуть виникнути проблеми з наданням медичної допомоги через велику кількість хворих, то можуть збільшитися важкі форми перебігу хвороби та показники летальності.
 Незважаючи на більш легкий перебіг захворювання, штам “Омікрон” все одно є небезпечний. У першу чергу через стрімкі темпи поширення. Оскільки новий штам більш заразний ніж ті, що були відомі раніше, то поширюється він набагато швидше. Це означає, що в лікарнях все одно опиниться більше людей. Не всі зможуть перенести його легко, а особливо, люди із груп ризику. Йдеться як про тих, хто має супутні хвороби та людей літнього віку.
 Водночас більше людей в лікарнях - це зростання навантаження на медичну систему. Під час минулої хвилі в Україні було розгорнуто понад 79 тисяч ліжок у лікарнях, проте у системи охорони здоров’я також є межа.
 За прогнозами фахівців, сплеск захворюваності на коронавірус почнеться наприкінці січня, а пік буде у лютому.
 І це все вимагає негайних заходів реагування. Люди мають бути у цей період особливо уважними, продовжувати правильно носити маски, дотримуватися фізичної дистанції, ретельно мити та дезінфікувати руки. Ті, хто ще не вакцинувався – мають вакцинуватися. Саме тому не втомлюємось нагадувати, що уникнути тяжких наслідків допомагає лише вакцинація. Якщо ви ще не отримали базовий курс щеплення, то просимо не зволікати. Адже навіть дві дози вакцини захищають від важкого перебігу, ускладнень та смерті від хвороби, викликаної цим штамом. Якщо ж з часу завершення базового курсу минуло 6 місяців, то варто отримати бустерне щеплення. Лише так можливо відновити ефективність вакцини, який згасає з часом.
 Тільки разом - вакцинувавшись, суворо дотримуючись протиепідемічних правил і карантинних обмежень - ми зможемо пережити цей складний період!

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук