Головне меню

Подати звернення

В новому році – нове шкільне харчування

   11 січня 2022 року відбулася щотижнева нарада з керівниками структурних підрозділів 13.01.22 1Івано-Франківської ОДА, головами РДА і територіальних громад, яку провела голова обласної державної адміністрації Світлана Онищук.

 Одним із ключових питань, що слухалось на нараді, було створення безпечних, комфортних та здорових умов навчання і перебування дітей у школах, зокрема організації харчування дітей у закладах загальної середньої освіти області, про яке доповів начальник Головного управління Держпродспоживслужби Івано-Франківщини Роман Гурський.
 В області у новому навчальному 2021-2022 році розпочали роботу 641 заклад загальної середньої освіти, з яких 604 – юридичні особи з 37 філіями. Всі заклади комісійно обстежені перед початком нового навчального року спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби області разом із відділами освіти територіальних громад області.
 За словами начальника Головного управління Романа Гурського, в минулому році кількість закладів освіти, які не відповідають санітарно-гігієнічним вимогам за станом матеріально-технічної бази, зменшилася на 28%. Однак, залишається ще 16 закладів, які не відповідають гігієнічним вимогам за станом матеріально-технічної бази, - це 4 заклади дошкільної освіти та 12 закладів загальної середньої освіти, 104 заклади освіти потребують капітального ремонту, з них 25 закладів дошкільної освіти та 78 закладів загальної середньої освіти та одне ПТУ.
 Також з 01.01.2022 року набрала чинності постанова КМУ від 24.03.2021р. №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», згідно якої встановлюються нові норми харчування дітей у закладах освіти.
 Керівник Держпродспоживслужби області проінформував, що основні зміни в харчуванні учнів стосується збільшення вживання овочів та фруктів, молочних продуктів та птиці; зменшення вживання хліба та картоплі; зменшення вживання насичених жирів (масла); обмеження вмісту цукру, солі та жиру в стравах, які готуються в закладах освіти.
 Для покращення організації харчування учнів Головним управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області виготовлено 2 пам’ятки на тему «Продукти, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах», «Рекомендації щодо харчування дітей у школах». Дані пам’ятки розповсюджені у всіх освітніх закладах області.
 З метою об’єктивного вивчення фактичного стану матеріально-технічної бази кожного закладу загальної середньої освіти, динамічного відслідковування змін у закладах та надання пропозицій засновникам навчальних закладів щодо покращення умов перебування, харчування та навчання дітей Головним управлінням Держпродспоживслужби за участю Департаменту освіти ОДА розроблено паспорт закладу загальної середньої освіти на 2021- 2025 роки.
 В 2022 році буде проведено паспортизацію кожного закладу загальної середньої освіти, і надалі щорічно буде здійснено моніторинг змін, які відбуваються в закладі. Один примірник паспорта буде зберігатися в школі, другий у інспектора Держпродспоживслужби.
 Окрім того, з метою вивчення персональних харчових звичок учнів, наявності особливих харчових потреб, в тому числі харчових алергій, задоволеності учнів харчуванням в їхньому освітньому закладі, обізнаності учнів принципам здорового харчування, та впливу недостатності харчування на здоров’я, а також правил особистої та харчової гігієни, Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за участю Департаменту освіти ОДА планує провести опитування учнів закладів загальної середньої освіти. Для цього Головне управління розробило 2 анкети-опитувальники: для батьків учнів 1-4 класів та для учнів 5-11 класів.
 Термін проведення опитування – протягом 2022 року. Після проведеного опитування буде здійснено аналіз харчових потреб та якості харчових послуг у закладі та розроблені заходи для покращення організації харчування та популяризації здорового харчування.

 

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук