Головне меню

Подати звернення

Як захистити свої права під час вибору взуття

   До Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області 25.11.21 2регулярно надходять звернення щодо якості придбаного взуття та можливості його повернення суб’єктам господарювання.
  Встановлені норми законодавства про захист прав споживачів дають споживачам досить широкий спектр можливостей повернення товару неналежної якості та товару, який не підійшов за розміром, кольором, дизайном чи з будь-яких інших причин.

  Непоодинокі випадки, коли продавці незаконно відмовляють споживачам (покупцям) в обміні товару низької якості або товару, який їм не підійшов.

  Як можна повернути взуття належної якості?
  Відповідно до статті 9 Закону України «Про захист прав споживачів» споживач має право обміняти (повернути) непродовольчий товар належної якості на аналогічний у продавця, в якого він був придбаний, якщо товар не задовольнив його за формою, габаритом, фасоном, кольором, розміром або з інших причин не може бути ним використаний за призначенням. Такому обміну підлягає і взуття.
  Здійснити обмін взуття належної якості, споживач може та має право протягом чотирнадцяти днів, не рахуючи дня купівлі, якщо триваліший строк не був оголошений продавцем.
  Обмін взуття належної якості провадиться, якщо воно не використовувалося за призначенням і якщо збережено його товарний вигляд, споживчі властивості, ярлики, а також розрахунковий документ, який був виданий споживачеві під час придбання товару.
  Під час продажу товару продавець зобов’язаний видати споживачеві розрахунковий документ встановленої форми, що засвідчує факт купівлі, з позначкою про дату продажу.
  Якщо на момент обміну аналогічного товару немає у продажу, споживач має право придбати будь-які інші товари з наявного асортименту з відповідним перерахуванням вартості, або розірвати договір та одержати назад гроші у розмірі вартості повернутого товару, або здійснити обмін взуття на аналогічне при першому ж надходженні відповідного товару в продаж.
  При розірванні договору купівлі-продажу розрахунки із споживачем провадяться виходячи з вартості взуття на час його купівлі. Гроші, сплачені за товар, повертаються споживачеві у день розірвання договору, а в разі неможливості повернути гроші у день розірвання договору – в інший строк за домовленістю сторін, але не пізніше ніж протягом семи днів.

  Повернення взуття не належної якості
  Відповідно до статті 8 Закону України «Про захист прав споживачів» в разі, якщо було придбано неякісне взуття або в процесі експлуатації встановлено дефекти будь-якого роду, споживач має право вимагати одного з наступних способів відновлення своїх прав:
  – пропорційного зменшення ціни;
  – безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк;
  – відшкодування витрат на усунення недоліків товару.
  Слід зазначити, що при експлуатації взуття, може виникнути істотний недолік, який робить неможливим чи недопустимим використання товару відповідно до його цільового призначення, який виник з вини виробника (продавця, виконавця), після його усунення проявляється знову з незалежних від споживача причин і при цьому наділений хоча б однією з нижченаведених ознак:
  – він взагалі не може бути усунутий;
  – його усунення потребує понад чотирнадцять календарних днів;
  – він робить товар суттєво іншим, ніж передбачено договором.

  У разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку істотних недоліків, споживач має право за своїм вибором вимагати від продавця або виробника:
  – розірвання договору та повернення сплаченої за товар грошової суми;
  – вимагати заміни товару на такий же товар або на аналогічний, з числа наявних у продавця (виробника) товару.
  За наявності взуття вимога споживача про його заміну підлягає негайному задоволенню, а в разі виникнення потреби в перевірці якості – протягом чотирнадцяти днів або за домовленістю сторін.
  У разі відсутності взуття вимога споживача про його заміну підлягає задоволенню у двомісячний строк з моменту подання відповідної заяви. Якщо задовольнити вимогу споживача про заміну товару в установлений строк неможливо, споживач вправі на свій вибір пред’явити продавцю, виробнику інші вимоги, передбачені законодавством.
  Під час заміни товару з недоліками на товар аналогічної моделі належної якості, ціна на який змінилася, перерахунок вартості не провадиться.
  Під час заміни товару з недоліками на такий же товар іншої моделі належної якості, перерахунок вартості товару з недоліками у разі підвищення ціни, провадиться виходячи з його вартості на час обміну, а в разі зниження ціни – виходячи з вартості на час купівлі.
  При розірванні договору розрахунки із споживачем у разі підвищення ціни на товар провадяться виходячи з його вартості на час пред’явлення відповідної вимоги, а в разі зниження ціни – виходячи з вартості товару на час купівлі. Гроші, сплачені за товар, повертаються споживачеві у день розірвання договору, а в разі неможливості повернути гроші у день розірвання договору – в інший строк за домовленістю сторін, але не пізніше ніж протягом семи днів.
  При пред’явленні споживачем вимоги про безоплатне усунення недоліків взуття, вони повинні бути усунуті протягом чотирнадцяти днів з дати його пред’явлення або за згодою сторін в інший строк.
  Вимога споживача розглядається після пред’явлення споживачем розрахункового документа, з позначкою про дату продажу або іншого, що його замінює.
  Не підлягає обміну та поверненню товар, у якого виникли недоліки внаслідок порушення споживачем правил користування або його зберігання.
  Гарантійний строк експлуатації взуття
  Гарантійний строк – строк, протягом якого виробник (продавець, виконавець або будь-яка третя особа) бере на себе зобов’язання про здійснення безоплатного ремонту або заміни відповідної продукції у зв’язку з введенням її в обіг.
  Тривалість гарантійного строку для взуття в середньому становить 30-60 днів. Гарантійний строк експлуатації взуття рахується від дня покупки товару.
  Слід звернути увагу на той факт, що для взуття, яке було куплене не в сезон, початок перебігу гарантійного строку є не момент покупки, а початок відповідного сезону, який визначений постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 1994 р. №172 «Про реалізацію окремих положень Закону України «Про захист прав споживачів», а саме:
  зимовий сезон – з 15 листопада по 15 березня;
  весняно-осінній – з 15 березня по 15 травня;
  літній – з 15 травня по 15 вересня.
  Таким чином, претензія щодо якості зимового взуття, купленого влітку, продавець зобов`язаний прийняти протягом гарантійного терміну з початку зимового сезону, тобто з 15 листопада.
  Якщо продавець вважає вимоги споживача безпідставними, споживач має право вимагати від продавця проведення незалежної експертизи причин втрати якості взуття. Згідно з вимогами чинного законодавства, продавець повинен організувати проведення такої експертизи протягом трьох днів з моменту звернення.
  Споживач має право бути присутнім при проведенні експертизи, оскаржити її результати в судовому порядку.
  Пам’ятайте, що споживач має право на одержання необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію, що забезпечує можливість її свідомого і компетентного вибору (стаття 15 Закону України «Про захист прав споживачів»).

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук