Головне меню

Подати звернення

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби Івано-Франківщини провели ґрунтові розкопки на виявлення шкідників

   З метою розробки прогнозу фітосанітарного стану агроценозів, визначення19.10.21 2 обсягів захисту посівів від шкідливих організмів та потреби у засобах захисту рослин на 2022 рік, спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області провели ґрунтові розкопки та обстеження сільськогосподарських угідь на виявлення шкідливих організмів в базових та інших господарствах Івано-Франківської області.

  Крім того тривають обстеження посівів сільськогосподарських культур та інших угідь для виявлення зимуючого запасу шкідників польових культур та багаторічних насаджень, заселеності мишоподібними гризунами. Під час обстежень відбувається визначення видового складу, щільності, вікового стану та інших показників популяції шкідливих організмів.
  Прохолодна погода, яка спостерігалася у вересні, сприяла переміщенню більшої частини шкідників у нижній шар ґрунту. Серед видового складу переважають личинки та лялечки травневого хруща, дротяники та несправжні дротяники, жужелиці, озима та капустяна совки.
  Дротяники і несправжні дротяники заселяють 57% обстеженої площі в чисельності 0,6 екз. кв. м, що більше по заселеності, але по чисельності на рівні минулого року. Личинки травневих та червневих хрущів виявлені на 41% обстежених площ в чисельності 0,6 екз. кв.м, що менше минулого року. У віковому співвідношенні травневих і червневих хрущів цього року переважають личинки І-ІІ віку. Личинки хлібної жужелиці були виявлені на 17% обстежених площах за чисельності 0,4 екз. кв.м, що менше минулого року. Ґрунтові шкідники були поширені в усіх районах області, шкідливість їх була помірною, це пов’язано із недостатнім та нестійким зволоженням ґрунту.
  Моніторинг фітосанітарного стану сільськогосподарських рослин має важливе значення для подальшого регулювання чисельності шкідливих організмів задля мінімізації їх негативної дії на врожаї. У разі виявлення підвищеної (вище за рівень економічного порога шкодочинності – ЕПШ) чисельності шкідливих організмів, керівникам господарств надаються відповідні рекомендації щодо захисту рослин.
  Проведення осінніх ґрунтових і візуальних обстежень сільськогосподарських угідь також дає змогу прогнозувати фітосанітарний стан агроценозів у наступному році та дасть можливість проінформувати та попередити сільськогосподарського виробника для того, щоб провести захист рослин вчасно, економічно та екологічно обґрунтовано.

 

46-фото-1- осінні розкопки

 

46-фото-2- осінні розкопки

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук