Головне меню

Подати звернення

Готуємось до весни - перевіряємо схожість насіння

 У сучасному сільськогосподарському виробництві високоякісний посівний матеріал має першочергове значення, оскільки майбутній урожай на 30 і більшеretyredtre4433hghf3 відсотків залежить від його якості. Якість насіння є однією з основних умов одержання високих урожаїв сільськогосподарських культур.

 На які показники варто перевірити посівний матеріал? Що таке посівні якості насіння? Роз’яснення дають спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби Івано-Франківщини.

 Посівні якості насіння – це сукупність показників, що характеризують придатність його до посіву (схожість, життєздатність, вологість, чистота, маса 1000 насінин, енергія проростання, доброякісність, зараженість хворобами і пошкодження шкідниками).

 Схожість, без сумніву є найбільш важливим показником якості насіння. Рівень схожості, встановлений стандартом, забезпечує нормальне проростання насіння в польових умовах і формування необхідної густоти рослин.

 Схожість насіння – це показник, який вказує на кількість схожих насінин у % від загальної кількості насінин. Використовується для визначення норми висіву.

 Енергія проростання насіння характеризує дружність появи нормальних проростків за термін встановлений для кожної культури. Чим вищі показники енергії проростання, тим вища ймовірність одночасної появи сходів.

 Знаючи енергію проростання і схожість та визначивши масу 1000 насінин можна з високою точністю розрахувати норму висіву на гектар і не витратити зайвий посівний матеріал.

 Має значення і перевірка на заселеність насіння шкідниками, які пошкоджують насіння, а продукти їх життєдіяльності спричиняють розвиток грибкових хвороб і пліснявіння. Володіючи повною інформацією про якість насіння, аграрій розуміє, який протруйник треба купити, чи потрібна передпосівна обробка стартовими мікродобривами та чи варто сіяти це насіння взагалі.

Види схожості насіння:

Лабораторна схожість визначається лише в лабораторних умовах. Зазвичай її показники дуже високі – 95-98%. Чому ж висіяне насіння ніколи не дає подібних результатів? Лабораторна схожість визначається в ідеальних умовах проростання і польова схожість матиме певні відхилення від лабораторної, адже не можливо створити ідеальні умови для проростання насіння у полі.

Для аграрія має значення польова схожість насіння, що залежить від посівних якостей насіння, вологості грунту, глибини загортання насіння. Визначається за кількістю сходів у реальних умовах.

Фактори, які впливають на схожість насіння, як їх уникнути.

Для збереження схожості, насіння слід зберігати в сухому прохолодному місці, захищеному від гризунів і шкідників.

Насіння з вологістю вище 12% швидко втрачає схожість незалежно від інших умов зберігання.

Деякі фуміганти можуть знизити схожість насіння.

При вологості зерна 12% і менше його можна зберігати в неопалюваних складах.

Насіння слід зберігати на піддонах, щоб не було контакту з підлогою та стінами, щоб мішки не поглинали вологу.

Температура 21°С і вище негативно впливає на схожість насіння, тоді як 0 С надає позитивний вплив.

Так, як насіння - це живий організм, то будь-яке механічне травмування знижує його життєздатність та схожість відповідно.

Якщо ви плануєте висівати залишки насіння з попередніх сезонів, пам’ятайте, що з роками насіння втрачає свою схожість.

Купуючи минулорічний посівний матеріал у виробника насіння або у офіційного дистриб’ютора, він обов’язково має надати вам документ, в якому вказано, що насіння пройшло пересертифікацію і його посівні якості відповідають стандарту.

Норми схожості для кондиційного насіння відповідно Державних стандартів України

Культура
  • Схожість, % мінімум, категорія насіння
  • (РН1-3)
ДСТУ
Соняшник 85
  • ДСТУ 6068:2008
  • Насіння соняшнику. Сортові та посівні якості. Технічні умови
Ріпак озимий 80
  • ДСТУ 2240-93
  • Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови.
Кукурудза 92
Ячмінь ярий 92
Жито озиме 90
Пшениця озима 92
Кукурудза цукрова 92
  • ДСТУ 7160:2010
  • Насіння овочевих, баштанних, кормових і пряно-ароматичних культур. Сортові та посівні якості.Технічні умови.

Саме тому, готуючись до посівної, необхідно перевіряти не тільки асортимент та кількість насіння у сховищі, але і його якість, оскільки результати, що вказані в сертифікаті також мають свій термін дії. Наприклад, термін дії сертифікату на насіння кукурудзи складає 12 місяців, а на насіння соняшнику всього 4 місяці.

Звертаємо увагу на те, що визначити лабораторну схожість насіння краще в спеціалізованих установах, оскільки визначення схожості в домашніх умовах не завжди дає реальний результат, що може призвести до незворотніх негативних наслідків в подальшому. Наприклад, маючи недостовірний показник схожості, можна невірно розрахувати норму висіву і, як результат, будемо мати відмінну від рекомендованої густоту стояння рослин, що в кінцевому результаті призведе до отримання нижчої врожайності.

Перевірити посівні якості насіння можна в ДУ «Івано-Франківська обласна фітосанітарна лабораторія», яка пройшла відповідну акредитацію (м. Івано-Франківськ вул. Горбачевського, 11, тел. 0342-506456)

Вартість повного дослідження проби насіння на посівні якості невисока (134 грн.), але отримані результати дозволяють заощадити десятки тисяч гривень у подальшому.

 

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук