Головне меню

Подати звернення

Гігієнічні вимоги до облаштування та утримання туалетних кімнат в закладах освіти

  Всі заклади освіти повинні бути забезпечені внутрішніми туалетами з підведенням до умивальників холодної та гарячої протічної води.уву33врвурррріііі Перевага надається централізованим каналізаційним мережам. У випадку неможливості під’єднання до централізованих мереж допускається каналізування на вигріб з наступною викачкою та вивозом нечистот підприємством, з яким укладена угода.

  Для шкіл у місцевості, де відсутня каналізаційна система, передбачаються теплі туалети, прохід до яких з будівлі школи здійснюється через подвійний тамбур. У сільській місцевості допускається організовувати туалети вигрібного типу окремо від будівлі закладу. Вигріб має бути гідроізольваним, щоб не допускати забруднення грунту та ґрунтових вод нечистотами.
  Вигрібна яма не повинна заповнюватись більше ніж на 2/3 його об'єму. Після його випорожнення необхідно здійснювати дезинфекцію зрошуванням  10% розчином хлорного вапна, 5% розчином нейтрального гіпохлориту кальцію.

 

Облаштування та утримання туалетів дошкільних навчальних закладів
Облаштування
 Стіни та підлога туалетних кімнат повинні бути обмощені облицювальною плиткою, сантехнічне обладнання повинне бути справне, добре прикріплене, відповідати віку дітей.
 У туалетних приміщеннях недоцільно улаштовувати сходинки, пороги або будь-які перепади рівнів підлоги. Ванно-душову кімнату у групах цілодобового перебування дітей у дошкільних навчальних закладах та у дитячих будинках необхідно відокремлювати вологонепроникною перегородкою в окреме приміщення.
 Туалетні кімнати групових (житлових) осередків обладнуються вішалками для рушників і предметів особистої гігієни, які мають бути закріплені за кожною дитиною та відповідно промарковані. Для дітей раннього віку можуть використовуватися разові підгузки. Запас підгузків необхідно зберігати у сухому місці.
 У туалетних кімнатах або в інших господарських приміщеннях повинні бути господарські шафи для зберігання інвентарю для прибирання, спеціального одягу тощо. У групах для дітей раннього віку встановлюються стелажі для горщиків.

Утримання туалетів дошкільних навчальних закладів
 Підлогу, умивальні раковини, ванни, душові піддони, унітази тощо у туалетних кімнатах, ванно-душових, умивальнях необхідно мити 2 рази на день з використанням мийних засобів, з них останній раз після залишення дітьми дошкільного навчального закладу з використанням дезінфекційних засобів.
 Прибирання приміщень необхідно здійснювати при відчинених фрамугах, вікнах у спеціальному одязі. Для прибирання туалетів використовують халати темного кольору (які зберігаються на вішалці у туалетних кімнатах). По закінченні прибирання здійснюється ретельне миття рук. Санітарний і спеціальний одяг має бути промаркованим.
 Сидіння унітазів щоденно миють теплою мильною водою. Унітази очищуються від сечокислих солей 2 рази на місяць. Підлога у туалетних кімнатах груп дітей раннього віку повинна митися після кожного висаджування дітей на горщики.
 Інвентар для миття підлоги туалетів необхідно маркувати та зберігати окремо з унеможливленням доступу до них дітей. По закінченні прибирання інвентар необхідно промити гарячою водою з мийними засобами.
 Щоразу після використання горщики миють з мийними засобами з використанням квачів під протічною водою, а при ускладненні епідемічної ситуації - дезінфекційними засобами.
 Дезінфекційні засоби, що використовуються у дошкільному навчальному закладі, повинні бути зареєстровані відповідно до вимог «Порядку державної реєстрації (перереєстрації) дезінфекційних засобів», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 липня 2006 року № 908. Як дезінфекційні засоби використовуються розчини препаратів з низькою токсичністю. З метою запобігання розкладу активної речовини дезінфекційні засоби повинні зберігатися у затемнених місцях. Мийні і дезінфекційні засоби зберігаються в недоступних для дітей місцях.

Гігієнічні вимоги до обладнання та утримання туалетів закладів середньої освіти.
 Підлога туалетних та умивальних кімнат повинна вистилатися керамічною або мозаїчною шліфованою плиткою. Забороняється використовувати цементні, мармурові або інші подібні матеріали для настилу підлоги усіх приміщень.
Обладнання туалетних і умивальних наступне:
для дівчаток кількість санітарних приладів - 1 унітаз на 30 дівчаток,
для хлопчиків - 1 унітаз і 1 пісуар на 40 хлопчиків;
в умивальних - 1 умивальник на 60 учнів;
туалети і умивальні для викладачів - 1 унітаз і 1 умивальник (окремо для чоловіків і жінок),
кабіна для особистої гігієни жінки - гігієнічний душ, унітаз, умивальник.
 При актовому залі слід передбачити два санітарні вузли окремо для чоловіків та жінок, які обладнують унітазом і умивальником.
 Медичний блок повинен мати свій санітарний вузол (унітаз, умивальник). Туалети і душові (окремо для дівчат та хлопців) при роздягальних спортивних залів обладнують одним унітазом, одним умивальником, двома душовими сітками з установкою відокремлюючої перегородки, ножною ванною, а туалети і душові для персоналу харчоблоку - одним унітазом, одним умивальником, одною душовою сіткою.
 У туалетних для дівчаток одна кабіна повинна бути з дверима і замком, інші - з дверима висотою 1 м на відстані від підлоги 0,2 м. Кабіни відгороджують одна від іншої екранами висотою 1,75 м на відстані від підлоги 0,2 м. Розміри кабін (0,8 х 1,0/кв. м). Проміжок між кабінами і протилежною стіною 1,1 м при відсутності пісуарів, а 1,8 м - при їх наявності. Проміжок між кранами умивальників - 0,6 м. Висота установки умивальників над підлогою 0,5 м для учнів перших класів, 0,6 м - для 2-4 класів, 0,7 м - для 5-12 класів. Відстань між умивальниками і протилежною стіною - не менше 1,1м між рядами умивальників - 1,6 м. Душові кабіни слід передбачити розміром (0,95 х 0,95) кв. м.
Туалети для 1-4 класів повинні бути обладнані дитячими унітазами.
 У загальних туалетах для учнів (окремо для хлопчиків і дівчаток), які розміщуються на кожному поверсі закладу освіти, слід передбачити універсальну кабіну загального користування для використання її особами з інвалідністю, у тому числі тими, що пересуваються на кріслах колісних, за допомогою милиць чи інших засобів.

Утримання туалетів
 Туалетні приміщення прибираються після кожної перерви і щоденно в кінці робочого дня з використанням дезинфікуючих речовин (1% освітленим розчином хлорного вапна).
 Надвірні туалети необхідно прибирати перед великою перервою, після неї, після закінчення занять у школі. При цьому дверні ручки слід протирати 2% розчином хлораміну або освітленим розчином хлорного вапна. Дерев'яні частини в середині туалету (підлога) добре зрошують не менше двох разів на день 10-20% хлорно-вапняним молоком після попереднього прибирання.
 Двері туалету повинні бути на пружині або блоках і завжди закритими. Дезинфекційні засоби, у тому числі розчини, повинні зберігатися без доступу світла, у недоступних для дітей місцях.
  Техперсонал забезпечується спецодягом для прибирання. Технічний інвентар для прибирання повинен бути промаркованим, закріпленим за кожним навчальним та допоміжним приміщенням і зберігатися окремо у спеціально виділених місцях разом із спецодягом. Інвентар для прибирання повинен мати сигнальне червоне маркування та в жодному разі не використовуватися для прибирання інших приміщень.

Прибирання туалетів
 Стіни, двері, підвіконня, санітарно-технічне обладнання (раковини, унітази та ін.): обробку проводять способом протирання ганчіркою, змоченою в одному із дезинфікуючих розчинів: 0,5% розчин хлораміну; 0,5% розчин хлорного вапна або іншим розчином дезинфікуючого засобу, який зареєстрований відповідно до вимог «Порядку державної реєстрації (перереєстрації) дезінфекційних засобів», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 липня 2006 року № 908.
 Використані квачі, прибиральні матеріали занурити у 1% розчин хлорного вапна - на 30 хв., прополоскати та просушити.
Сховати чисті квачі та прибиральні матеріали у спеціально промаркованій тарі у господарчій шафі.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук