Головне меню

Подати звернення

Як запобігти отруєнню грибами

 На Прикарпатті розпочався грибний сезон: на "тихе полювання" вийшли тисячі жителів нашої області. Однак уже є його перші жертви. Станом наuhbjefgdfhs 21 вересня, в Україні отруїлося дикорослими грибами 174 людини, 11 з них померли.
 Спеціалісти управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства звертають увагу жителів краю на важливі правила, що допоможуть уникнути отруєння грибами.
 Пам'ятайте: отруїтися можна не лише отруйними грибами, але й їстівними, якщо вони не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях.
 Гриби – це одне з найцікавіших і найтаємніших явищ природи, цінний харчовий продукт. Однак, серед грибів є багато отруйних, які можуть викликати сильні отруєння, а іноді і смерть.
 Це такі гриби, як бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших. Для отруєння досить з’їсти половину поганки, а смертність від неї досягає більше як 50 % випадків.
 Отруєння грибами протікають украй важко, з ураженням життєво важливих органів і систем: печінки, нирок, нервової системи. Збір і вживання дикорослих грибів завжди має певний ризик.
 Задля профілактики та запобігання отруєнням дикорослими грибами нагадуємо, на що потрібно звертати увагу під час збирання та вживання грибів:
– надавайте перевагу штучно вирощеним грибам: печерицям, гливам;
– не купуйте грибів на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах;
– ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
– остерігайтеся пластинчатих грибів;
– не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки;
– не збирайте грибів, навіть їстівних, у міських парках, скверах, дворах, на місцях звалищ, полігонів, а також уздовж автомобільних доріг і залізничних колій;
– після збирання грибів необхідно ретельно вимити руки;
– під час посухи грибів краще взагалі не збирати. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсичні речовини;
– уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або проводити їх заготовку;
– не вживайте грибів у сирому вигляді та не давайте їх пробувати дітям;
– відібрані для приготування гриби спочатку промийте та відваріть не менше трьох разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин;
– готові страви з грибів зберігайте в емальованому посуді в холодильнику не більше доби;
– не давайте грибних страв малолітнім дітям (до 12 років). Це не дитяча їжа; – не рекомендовано вживати гриби вагітним та жінкам, що годують груддю;
– не довіряйте «домашнім» методам визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – це не достовірні ознаки. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є і в їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
 Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
 Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано, слід негайно викликати “швидку допомогу”. До її приїзду промийте шлунок сольовим розчином, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи. Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
 Не можна займатись самолікуванням! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння!

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук