Головне меню

Подати звернення

Термінове сигналізаційне повідомлення: насадженням самшиту загрожує небезпечний шкідник

   Протягом останніх двох років поширюється на території Івано-Франківської області 09.05.22 4небезпечний шкідник самшиту – самшитова вогнівка. В минулому році гусениці фітофага завдали значної шкоди вічнозеленим насадженням. Аномально тепла зима сприяла перезимівлі шкідника, який буде поширюватися та пошкоджувати рослини самшиту.

  Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області звертають увагу: на даний час гусениці шкідника невеликого розміру. Якщо ви помітили самшитову вогнівку, слід негайно подбати про захист рослин.
  При виявленні перших пошкоджень, можна спробувати застосувати механічний метод боротьби: обрізати пошкоджені гілки, зібрати та знищити яйцекладки та гусениці. Цей метод малопродуктивний, якщо вогнівка оселилася на багатометровій зеленій огорожі. В такому випадку без хімічного захисту не обійтись.
  Для захисту декоративних культур у відкритому ґрунті від шкідників на присадибних ділянках рекомендовано застосовувати препарати: Антикліщ Макс, КЕ, 8-10 мл на 8-10 л води; Флористін, КР, 0,05 л/м.кв, 0,5 л/10 м.кв; Ініціатор 200, ТБ, 1-2 табл. в прикореневу зону в період вегетації на саджанець та інші препарати, які дозволені “Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні”. Обробляти кущі слід ретельно, також і з внутрішнього боку, оскільки гусениці сховані у гущі листків і павутині.
  При проведенні обробітків у населених пунктах, необхідно дотримуватись вимог «Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» (ДСанПіН 8.81.2.001-98).
Забороняється застосування пестицидів для захисту зелених насаджень на територіях лікувально-профілактичних і дитячих установ, спортивних майданчиків, підприємств харчової промисловості, а також усередині густонаселених житлових кварталів. Застосування пестицидів для захисту зелених насаджень дозволяється з 22 до 7 години ранку.
  Зважаючи на високу плодючість та ненажерливість шкідника, відсутність природних ворогів, здатність метеликів до активних перельотів, повільне відростання самшиту та обмеження на використання пестицидів, слід очікувати збільшення чисельності та масове розселення самшитової вогнівки на території нашої області.
  Препарати необхідно закуповувати у спеціалізованих торгових точках для торгівлі пестицидами.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук