Головне меню

Подати звернення

Розроблено рекомендації з питань вирощування сільгоспкультур в умовах органічного виробництва

  Відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 28 грудня 2016 р. № 1018 « Про внесення

banner zr змін до постанов Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2011 р. № 442 і від 2 вересня 2015 р. № 667 «Держпродспоживслужбі надано, крім інших, повноваження у сфері виробництва та обігу органічної продукції (сировини) зокрема :


• здійснення державного нагляду (контролю) за діяльністю суб’єктів господарювання, які здійснюють виробництво, перевезення, зберігання, реалізацію органічної продукції (сировини);
• ведення реєстру виробників органічної продукції (сировини) та забезпечення опублікування офіційних відомостей про осіб, які здійснюють виробництво та реалізацію органічної продукції (сировини);
• поширення інформації про виробництво та реалізацію органічної продукції (сировини), органічну продукцію, систему гарантій та контролю в засобах масової інформації із залученням заінтересованих сторін.
 З метою забезпечення інформаційного супроводу діяльності служби у сфері виробництва та обігу органічної продукції спеціалістами управління контролю в сфері насінництва та розсадництва і управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії Головного управління Держпродспоживслужби в Івано - Франківській області нещодавно розроблено « Методичні рекомендації з питань особливостей вирощування сільськогосподарських культур в умовах органічного виробництва в господарствах Івано – Франківської області ».
23df56fdgfdtg
В методичних рекомендаціях подано основні принципи органічного землеробства, котре спрямоване на отримання натуральноної екологічно чистої продукції. Технологія органічного землеробства передбачає, насамперед, повну відмову від використання мінеральних добрив, пестицидів та інших агрохімікатів, отриманих шляхом хімічного синтезу.

 Взамін пропунуються екологічно безпечні чинники, зокрема : дотримання науково обгрунтованих сівозмін, використання органічних добрив, посівів сидеральних культур, агротехнічних методів боротьби з бур’янами, біологічних засобів боротьби з хворобами та шкідниками.
 Органічне землеробство забезпечує якість сільськогосподарської сировини, безпечність харчових продуктів, довготермінове підтримування потенціалу родючості землі, характеризується низьким рівнем енерговитрат та високою ресурсозберігаючою ефективністю, адже повна відмова від дороговартісних мінеральних добрив, хімічно синтезованих пестицидів, значно знижує затрати на вирощування одиниці продукції та, відповідно, підвищує рентабельність виробництва. Разом з тим продукція, вирощена за технологіями органічного землеробства, продається мінімум у півтора рази дорожче, ніж продукція вирощена за інтенсивними технологіями.
 Також у посібнику подано інформацію щодо нормативно-правових актів, якими регулюється виробництво та обіг органічної продукції в Україні.
Посібник стане у пригоді сільськогосподарським товаровиробникам при переході від інтенсивних технологій до органічного землеробства.
 Виробництво екологічно чистої продукції особливо актуальне для Прикарпаття , адже соціально - економічний розвиток регіону пов’язаний насамперед з рекреаційними та туристичними перспективами.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук