Головне меню

Подати звернення

Підсумки літньої оздоровчої кампанії дітей на Прикарпатті

  На Прикарпатті завершилось літнє оздоровлення та відпочинок дітей. В Івано-Франківській області відпочинок3з 1 червня по 31 серпня 2024р. тривала кампанія літнього оздоровлення та відпочинку дітей у відповідності до Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей».
  

  Під час проведення оздоровчої кампанії влітку 2024 року Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області забезпечувало контроль за належними умовами перебування, проживання та харчування дітей.
  До державного реєстру майнових об’єктів дитячих закладів оздоровлення та відпочинку в Івано-Франківській області внесено 20 дитячих закладів, із них 3 комунальної власності («Карпатські мрії» с. Микуличин – заклад обласної ради, «Лімниця» с.Вістова та «Перлина Придністров’я» с. Михальче Івано-Франківської та Городенківської територіальних громад), 1 – державної власності («Смерічка» с.Микуличин Яремчанської ТГ – підрозділ Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника) та 16 –приватної власності.
  З метою забезпечення дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та якість харчових продуктів, попередження виникнення спалахів групових інфекційних захворювань та харчових отруєнь у закладах оздоровлення та відпочинку дітей, які функціонували у літній період 2024 року Головним управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області видано ДОРУЧЕННЯ від 30.05.2024 № ВН-05/178/24 «Щодо здійснення нагляду за дитячими закладами оздоровлення та відпочинку» та НАКАЗ від 07.06.2024 № 333 «Про проведення моніторингу в закладах оздоровлення та відпочинку дітей влітку 2024 року». Періодичність проведення моніторингових досліджень – 1 раз в місяць.
  За даними управлінь/відділів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області станом на 01.09.2024 року в області функціонувало 75 закладів оздоровлення та відпочинку дітей, із них 20 стаціонарних, 45 денних (пришкільних), 4 табори праці та відпочинку та 6 наметових таборів.
  За літній період в області всього перебувало 19234 дітей, із них 6789 оздоровлено та 12445 відпочивало.
  З початку оздоровчої кампанії на Прикарпатті фахівцями Головного управління Держпродсподивслужби в Івано-Франківській області проведено 77 комісійних обстежень закладів оздоровлення та відпочинку дітей, при яких виявлено 23 порушення (30%) вимог санітарного законодавства.
  В процесі підготовки та в ході проведення оздоровчої кампанії питання дотримання вимог санітарного законодавства та в сфері безпечності харчових продуктів в закладах оздоровлення та відпочинку дітей знаходилося під постійним наглядом фахівців Держпродспоживслужби Прикарпаття. При об’їздах дитячих закладів оздоровлення та відпочинку значна увага приділялася запобіганню інфекційних захворювань та харчових отруєнь серед дітей.
  За результатами проведених моніторингових обстежень працівниками Держпродспоживслужби надавалися відповідні пропозиції керівникам оздоровчих закладів щодо усунення порушень, які були виявлені при обстеженнях. Основними порушеннями були:
  - невідповідність фактичної кількості дітей до проектної потужності закладу;
  - невідповідність чотиритижневого примірного сезонного меню денному меню-розкладу;
  - використовувалися продукти, які входять в перелік заборонених;
недотримання товарного сусідства в холодильному обладнанні;
  - відсутність денного меню в обідній залі;
  - потреба в заміні деякого кухонного обладнання.
  На виконання РОЗПОРЯДЖЕННЯ Івано-Франківської обласної військової адміністрації від 24.05.2024 №233 «Про організацію оздоровчої кампанії дітей у 2024 році» в ході проведеного моніторингу досліджено 43 проби питної води за бактеріологічними та 37 проб води за санітарно-хімічними показниками, із яких 5 проб води за мікробіологічними та 3 проби води за санітарно-хімічними показниками не відповідали вимогам.
  Також відібрано 12 проб сировини та 23 проби готових страв на бактеріологічне забруднення, 55 проб сировини та 8 проб готових страв за фізико-хімічними показниками, 370 змивів з обладнання, одягу та рук кухонних працівників, із яких виявлено 27 позитивних знахідок, що становить 7%. Відбір проб здійснювався впродовж оздоровчого сезону з періодичністю 1 раз в місяць.
  Окрім того, при проведенні оздоровчої кампанії влітку 2024 року фахівцями управлінь та відділів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області проводились моніторингові обстеження (відповідно до затвердженого переліку питань) приватних закладів відпочинку, які приймали організовані групи дітей незалежно від форми власності на території Івано-Франківської області. Результати доводились до відома їхніх керівників, РДА, органів місцевого самоврядування з наданням конкретних пропозицій щодо попередження епідемічних ускладнень.
  П’ять закладів оздоровлення та відпочинку дітей планують продовжити свою роботу впродовж осінньо-зимового періоду, а саме: Позаміський ДЗОВ «Водограй» ТзОВ «Санаторій «Карпатські зорі» м. Косів, ДЗТ ЛОК «Карпатські зорі» м. Косів, ДЗСТ ЛОК «Верховина» смт.Верховина, ТОВ «Соколята-Буковель», с.Поляниця, ПЗОВ «Дитяча республіка «Делюкс» с. Татарів.

 

Гаряча лінія

Календар

Вересень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Пошук