Головне меню

Подати звернення

Обов’язок операторів ринку харчових продуктів запровадити систему НАССР

   НАССР – одна з найбільш поширених систем контролю безпечності харчових продуктів, 30.07.24 1метою якої є безумовний захист кінцевого споживача. Система НАССР дозволяє простежувати продукт, виявляти та усувати потенційно небезпечні фактори на всьому шляху продукту від лану до столу, а також здійснювати повний контроль над виробництвом.

  Головна мета застосування та забезпечення дієвості системи НАССР – це мінімізація ризиків для кінцевого споживача харчової продукції та ефективне управління безпечністю харчових продуктів на самому підприємстві.
  Незважаючи на деякі матеріальні витрати, необхідні для впровадження НАССР, вже у короткостроковій перспективі всі оператори ринку харчових продуктів – виробники і, звичайно, споживачі – отримають значні переваги. Виробники нарощують конкурентоспроможність своєї продукції, завойовуючи довіру національного, а за бажанням і закордонного споживача через гарантовану якість та безпеку продукції власного виробництва. Споживачі отримують впевненість у безпечності продуктів.
20.09.2019 повинно було стати «червоною» датою для кожного українського підприємства, яке є оператором ринку харчових продуктів. Адже саме від цього дня у всіх українських суб’єктів господарювання мала бути впроваджена система безпечності харчової продукції, побудована на принципах НАССР.
  Забезпечення обов’язковості системи безпечності харчових продуктів було однією з умов для асоціації України з ЄС. Застосування НАССР в Україні врегульовано Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктів від 23.12.1997 №771/97-ВР із відповідними змінами.
  Згідно з Законом № 771 відповідальність за забезпечення обов’язкового впровадження НАССР покладається на самих операторів ринку харчових продуктів. Операторами ринку відповідно до Закону № 771 є будь-які суб’єкти господарювання, що здійснюють виробництво, переробку та обіг харчових продуктів, тобто фермерське господарство, і ресторан, і продуктові мережі магазинів, і харчоблоки шкільних або лікарняних закладів – усі вони підпадають під визначення операторів ринку харчових продуктів, а значить уже повинні впроваджувати систему НАССР.

Гаряча лінія

Календар

Листопад 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Пошук