Головне меню

Подати звернення

Нові вимоги до безпечності та якості молока: на що звернути увагу господарствам з виробництва молока

   Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області вкотре 13.03.24 1наголошує операторам ринку з виробництва сирого молока на необхідності дотримання:
  - наказу Мінагрополітики від 12.03.2019 р. № 118 «Про затвердження вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів», яким встановлюються спеціальні гігієнічні правила для операторів ринку молока та молочних продуктів, що еквівалентні вимогам Європейського Союзу (ЄС), а саме секції ІХ, додатку ІІІ, Регламенту Європейського Парламенту та Ради (ЄС) № 853/2004 від 29.04.2004 р. Вимоги до безпечності та якості молока і молочних продуктів;
  - наказу Мінагрополітики «Про затвердження Гігієнічних вимог до дрібнотоварного виробництва та обігу молока» від 07.04.2022 р. № 209.

  Вимоги обов’язкові для всіх операторів ринку незалежно від форми власності та підпорядкування, діяльність яких пов’язана з виробництвом, переробкою та введенням в обіг молока та молочних продуктів, і не поширюються на первинне виробництво молочних продуктів, призначених для власного споживання.
  А також відповідно до ЗУ «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання продовольчої безпеки та розвитку тваринництва» № 3221- ІХ вступили в дію зміни до статті 40 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, ветеринарну медицину та благополуччя тварин», в частині державного контролю сирого молока.
  Змінами передбачено чергове наближення молочного сектору України до вимог європейського законодавства шляхом удосконалення заходів щодо належної виробничої практики виробництва та обігу молока, зокрема запровадження прозорої системи ведення записів та обміну даними щодо результатів лабораторних досліджень (випробувань) з використанням інформаційно-комунікаційної системи компетентного органу «Молочний модуль». Це дозволить операторам ринку молока та молочних продуктів належно та своєчасно виконувати вимоги до виробництва сирого молока.
  «Молочний модуль» – це ІТ-платформа для програми контролю сирого молока. Через генерацію та подальший аналіз й обробку результатів лабораторних досліджень вона допомагає ефективній співпраці операторів ринку з лабораторіями та компетентним органом.
  При цьому, компетентним органом – Державною службою України з питань безпечності та захисту споживачів, буде проводитись моніторинг впровадження процедур періодичної перевірки сирого молока та результатів лабораторних досліджень (випробувань) без фізичного виїзду до оператора ринку, оскільки результати лабораторних досліджень внесені уповноваженою лабораторією до «Молочного модулю» доступні для перегляду як оператору ринку, так і державному інспектору.
  Більше інформації про запровадження програми контролю сирого молока на базі програмного забезпечення «Молочний модуль» за посиланням: https://qftp.org/wp-content/uploads/2021/05/two-pages-for-web.pdf
  З питань реєстрації у інформаційно-комунікаційної системі «Молочний модуль» операторам ринку Івано-Франківської області рекомендуємо звертатись до Головного управління Держпродспоживслуби у Івано-Франківської області за телефоном – (0342)511392.

Гаряча лінія

Календар

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Пошук